Izetbegović o "tajnoj vojsci": Gomila gluposti

Autor:

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nazvao je "gomilom gluposti" informaciju da "sprovodi obuku paravojnih formacija Bošnjaka".

0
A- A A+

On ocjenjuje da, ustvari, "postoji plan" onih koji plasiraju putem medija takve informacije.

"Zaista, reklo bi se da je to jedna hrpa gluposti. Međutim, bojim se da je to netačna formulacija. Mislim da u ovom ima itekako plan onih koji preko takvih medija plasiraju takve budalaštine", kazao je Izetbegović za regionalnu N1 televiziju.

"Večernje novosti" su danas objavile informaciju kako Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada "prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu".

Upitan ko plasira takve informacije, Izetbegović je kazao da "ne bi sada nagađao", dodavši da se vidi odakle takve informacije dolaze.

"Dolaziće takve stvari iz Srbije i RS. Oni koji se naoružavaju, koji kupuju nove avione, koji prijete disolucijom BiH, referendumima, koji nagrađuju ratne zločince, koji proslavljaju ratne zločince, žele da imaju s druge strane nekoga ko provocira i opravdava njihove postupke", rekao je on.

Oglasio se i Dodik

Predsjednik Republike Srpske  Milorad Dodik izjavio je da nema bošnjačkog političara koji nije spreman da se u datom momentu organizuje i Republiku Srpsku tretira kao politički, pa i vojni cilj.

"Zato postoje razne organizacije koje se formiraju kod muslimana, što nam je poznato i o tome imamo informacije duže vreme. Ne zanima me šta misli Bakir Izetbegović, a ako postoji naoružavanje onda je to ilegalna struktura van sistema i kontrole", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sasvim je sigurno da bošnjačka strana, odnosno bosanskohercegovačka strana "neće ništa napraviti što može ponovo uvesti BiH i region u konflikt". "I nikada nisu prešli granice ove zemlje za razliku od drugih koji to jesu uradili", dodao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je još rekao da garantuje da "Srebrenica, Tomašica, Prijedor, Kozarac, Manjača, Brčko, sva ta mesta patnje nevinih ljudi, neće biti ništa drugo osim BiH".

"I neće nas isprovocirati i neće na nas baciti krivicu za eventualno neki novi konflikt", naglasio je on i ocenio da "postoje političari koji su spremni žrtvovati živote zarad praznog prostora".

"U čitavom regionu ima praznih dijelova prostora, zemlje, polupraznih gradova, nedostaje mladih ljudi i samo neodgovorni političari mogu rizikovati živote mladih ljudi, koji odlaze i kojih nemamo dovoljno, zarad praznog prostora, kojeg imamo itekako dovoljno. Prema tome, ja nisam sigurno od tih (političara). Ali ovi koji izmišljaju, koji cijepaju svaku riječ na četvoro, koji žele, ustvari, da imaju nekoga s kim će se prepucavati i svađati, koga će optužiti za ono što oni planiraju - do njih je problem", rekao je Izetbegović.

Na pisanje "Novosti" reagovao je i ministar bezbjednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić. On je najavio "ozbiljnu analizu i provjeru činjenica iz informacije koju su objavili mediji o navodnoj tajnoj vojsci bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića".

Ostale vijesti