Brifing: Artmanova vidi i što drugi ne vide

Autor:

U Mondo brifingu pročitajte kako, nakon presude Mladiću, razmišlja Florens Artman, šta MMF kaže o pravosuđu u BiH, ko dijeli djecu u Kiseljaku, a ko iz BiH traži surogat majke.

0
A- A A+

Artmanova: Dokazan pokušaj stvaranja velike Srbije i velike Hrvatske

Haški tribunal je jasno utvrdio da su planirano i koordinisano sprovođeni masovni zločini kako bi se stvorila velika Srbija i velika Hrvatska čime bi se postigla podjkela, a time i nestanak BiH, izjavila je beogradskom Danasu Florens Artman, bivša portparolka Haškog tribunal.

Rekal je da je utvrđeno da su se ciljevi RS, kao i Herceg Bosne poklapali sa ciljevima vrha Srbije i vrha Hrvatske.

Po njoj, presudu Ratku Mladiću ne treba razumjeti samo kao presudu “čovjeku odgovornom za najveći ratni zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, nego i kao osudu ideologije i politike koje su izvođene sa genocidnom namjerom baš kao što je to i sam Mladić zaključio na sjednici u Banjaluci 12. maja 1992. godine”.

Artmanova tvrdi da će konačna presuda hrvatskoj šestorci koja je zakazana za srijedu potvrditi da “Herceg Bosna takođe počiva na zločinima.”

Pravosuđe loše po svim parametrima

Pravosuđe u BiH je slabo i fragmentirano, a međuetnički sukobi i komplikovana unutrašnja struktura sprečavaju implementaciju reformi, uključujući i odluku "Sejdić i Finci", navedeno je u Izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda o stanju bh. institucija.

"Od 2006. reforma pravosuđa je izgubila zamah, nakon što je došlo do poboljšanja prikupljanja unutrašnjih prihoda i smanjenje interesa međunarodnih aktera. Međunarodna zajednica smanjila je direktno angažovanje OHR-a u korist evropskog pristupa. Reforme su zastale, a paket ustavnih promjena poražen u državnom parlamentu", navedeno je u izvještaju, prenose Nezavisne.

Upozoravaju i na to da je pravosuđe slabo i zbog institucionalne fragmentiranosti i činjenice da entitetski zakoni nisu horizontalno harmonizovani.

"Sudske presude se često ne provode, pa zbog toga tužioci ponavljaju procese. Mnogi vide sudije sklonima da donose presude u liniji sa političkim partijama koje predstavljaju njihovu etničku grupu. Kvalitet presuda u ekonomskim i finansijskim predmetima je često veoma slab, a mnoge sudije dosuđuju odštete bez rješavanja uzročnika problema. Svi međunarodni parametri ukazuju na slabost pravosudnog sistema BiH", navedeno je u izvještaju.

Ko dijeli djecu u Kiseljaku

Euroblic donosi šokantnu priču iz Kiseljaka. Po navodima lista, u lokalnim osnovnim školama djeca su etnički podijeljena i to na način da Bošnjake u školu vozi jedan, a Hrvate drugi autobus.

“Jesenas je nekoliko bošnjačkih đaka koji su ranije završili nastavu ušlo u “hrvatski” autobus, ali je vozač, kad je shvatio da vozi “pogrešnu” djecu, stao i rekao im da izađu iz “autobusa za hrvatsku djecu”. Ovaj incident je digao na noge Bošnjake i medije, ali mnogi Hrvati u Kiseljaku danas tvrde da je sve prenaduvano i da je problem samo u tome što se vozač nespretno izrazio”, navodi list.

Majka jednog osnovca Hrvata tvrdi das u mediji isfabrikovali slučaj, dok je druga majka, bošnjačka, na jednoj platform napisala da vozač autobusa koji vozi hrvatsku djecu nije htio da poveze njeno dijete. Ona je to nazvala aparthejdom.

Ministarka obrazovanja u SBK tvrdi da nikakvih problema nema i da je sve ispolititizovano.

“Imamo samo različite polaske autobusa jer nastava uz dvije osnovne škole počinje u različito vrijeme”, rekla je Katica Čerkez.

Sedam parova iz BiH traži surogat majku

Surogat majčinstvo u BiH i dalje nije regulisano zakonom, pa tako bračni parovi ako žele da se ostvare kao roditelji na ovaj način, moraju to da urade u nekoj drugoj zemlji, pišu Nezavisne.

List navodi da interes za ovim vidom medicinski potpomognute oplodnje postoji i da o tome svjedoče i parovi iz BiH koji surogat majku pokušavaju naći putem najpopularnijeg sajta za ovo pitanje findsurogatemother.com. Na ovom sajtu ima sedam bračnih parova koji ženu koja bi rodila njihovo dijete traže putem interneta. Na istoj stranici, gdje čak možete da izaberete i boju kose i očiju surogat majke, ovu uslugu nude i četiri žene iz BiH.

U nadležnim  institucijama kažu da je riječ o dosta složenoj proceduri koja je zabranjena u mnogim zemljama i čije usvajanje ne zavisi samo od njih.

"Surogat majčinstvo zasad nije definisano zakonom, ali Ministarstvo prati dešavanja u regionu i o svim aktivnostima koje se budu realizovale u ovoj oblasti javnost će biti obaviještena", istakli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Moguć apokaliptični scenario

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov rekao je da je moguć apokaliptični scenario razvoja događaja na Korejskom poluostrvu.

"Scenario apokaliptičnog razvoja situacije na Korejskom poluostrvu je moguć i mi se ne možemo praviti da to ne postoji", rekao je Morgulov na otvaranju godišnje azijske konferencije debatnog kluba "Valdaj" u Suelu.

On je izrazio nadu da će prevladati zdrav razum, pragmatizam i instinkt samoočuvanja među svim partnerima kako bi se isključio tako negativan scenario, prenio je TASS.

Tenzije na Korejskom poluostrvu i dalje su visoke dok Sjeverna Koreja aktivno razvija svoj nuklearni i raketni program.

Tagovi:

Ostale vijesti