• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šapekoense, godinu posle: "Još se budim noću..."

Autor mondo.rs

Prošlo je tačno 12 meseci od strašne tragedije brazilskog fudbalskog kluba.

Dan 28. novembar 2016. godine ostaće zauvek upamćen kao jedan od najtragičnijih u istoriji fudbala i sporta uopšte.

Pre tačno godinu dana, avion sa fudbalerima Šapekoensea srušio se u Kolumbiji u 21.58 časova, a pogibija 71 od 76 putnika i članova posade potresla je čitav svet.

Letom na liniji Bolivija - Kolumbija tog nesrećnog dana putovala su 22 igrača i 23 člana stručnog štaba i uprave brazilskog kluba, na prvu utakmicu Kopa Sudamerikana u Medeljinu, protiv Atletiko Nasionala. Ipak, avion se srušio zbog lošeg planiranja pauza zbog dosipanja goriva i usmrtio ogromnu većinu putnika, među kojima je bio i 21 novinar i dva gosta.

Preživela su četiri člana posade, tri igrača i još dva putnika.

Ovaj novembar, godinu posle, u Šapekoenseu protiče u neizbežnom sećanju na tragediju, ali i na proslavu opstanka u najvišem rangu brazilskog fudbala. Klub je krenuo ispočetka, napravio novi tim i hrabro ostvario zapažen rezultat, odbivši zvanični predlog "imuniteta", kojim bi mu bio garantovan opstanak u ligi.



Naravno, rane još bolje i boleće dugo, što potvrđuju i priče onih kojima su stradali najbliži. Jedna od njih je i Amanda Mačado, koja je 28. novembra 2016. u Porto Alegreu kupovala venčanicu. Svadba je bila zakazana za petak, četiri dana kasnije, a vest o pogibiji njenog venerike, levog beka Denera zatekla je u stanu.

"HTELA SAM DA SE BACIM S TERASE"



"Bila sam potpuno izgubljena. Prva pomisao bila mi je da skočim sa balkona, ali sam čula glas svog sina, Bernarda i nisam produžila. Bilo je užasno. Stala sam jer sam shvatila da moram ostati živa da bih pomogla svom detetu", pamti Amanda.

Njen sin sada ima tri godine i majka mu je objasnila da je Dener poginuo u avionskoj nesreći koju mališan i dalje ne može da objasni.

"Bernardo govori da bi vole oda poseti raj, jer sam mu rekla da mu otac sada tamo stanuje. On se nada da će se njegov otac vratiti jednog dana. Komplikovano mu je da shvati šta se dogodilo. Mnogo mu nedostaje Dener, kao i meni", pamti ona.

"Decembar je bio najgori period mog života. Nisam htela da vidim sina, jer ličin na oca. Svaki dan sam izlazila, da bih pobegla, da bih sakrila svoju depresiju. Čitav mesec spavala sam po sat dnevno, a onda sam jednog dana posle Božića slupala auto. Nije bilo ništa ozbiljno, ali je bilo dovoljno da mi promeni te navike i da me podstakne na borbu".

SIN TRENERA ŽIV ZBOG PASOŠA



Poput nje, Adrijana Saroli takođe se dugo borila i još se bori sa posledicama te nesreće. Ona je u padu aviona ostala bez dvojice bliskih - Kaio Žuniora, svog supruga, koji je bio trener i Eduarda De Kastra, pomoćnog trenera, svog nećaka. Spletom zaista neverovatnih okolnosti, njen sin Mateus Saroli bio je sa ocem na aerodromu pre leta, ali nije ušao u avion jer je zaboravio pasoš!

"Kaiova najveća želja u životu bila je unuka. Uvek je zbog toga zadirkivao moja dva sina. Verujem da bi sada bio srećan, jer je istog meseca kada je poginuo na svet došla Ana Klara. Ona je dar i ona nas sada čini srećnim", kaže ona.

U takođe bolnom sećanju na prošli novembar, jedina preživela stjuardesa Ksimena Suarez pamti da je to veče počelo uobičajeno i da nije imala predstabvu da će se dogoditi nešto strašno.

"Niko nije znao kako će posada reagovati u slučaju opasnosti. Niko nije spreman za to. Trenirali smo, prošli kroz simulacije takvih situacija, ali je teško kada se to zaista dogodi", rekla je ona.



Godinu posle, ona i dalje ima košmare zbog pada.

"Nekad noću sanjam loše i budim se, pa ne mogu da zaspim. Još se trudim da ostavim pilule, ali ne mogu, jer se nekad probudim u toku noći. I zato moram da ih uzimam. Ipak, znam da bi trebalo da budem jaka", kaže ona...

Ovakvih priča je mnogo i sve su veoma bolne, jer sećaju na tragediju koja je u trenutku zbrisala praktično ceo klub. "Šape" je, ipak, našao snagu da krene dalje i da iz ruševina saobraćajne nesreće započne novi život. Nije lako, ali polako uspeva da stane na noge, sećajući se stradalih.

Pogledajte kako je prošle nedelje u svlačionici Šapekoensea proslavljen ostanak u ligi, pesmom koju je prošlog novembra zavoleo ceo svet. 

Šapekoense
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC