• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saletova opomena: Ovo je istorijski momenat

Autor mondo.rs

Selektor Srbije povišenim tonom izvukao jedan od najvažnijih zaključaka novembarskog ciklusa.

 Aleksandar-Djordjevic-FIBA-prozori Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Novembarske kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo u košarci donele su nove momente i nove okolnosti za sve selekcije.

Prvi put posle mnogo godina reprezentacija Srbije zaigrala je važne utakmice protiv značajno slabije rangiranih rivala, u sastavu bez igrača iz NBA lige i Evrolige i uz različite kadrovske probleme, zaključno sa pomalo paradoksalnom odlukom kluba Stefana Birčevića (Istanbul BB) da povuče krilnog centra iako igra u FIBA (!) Ligi šampiona.

Ipak, novembarski "prozor" protekao je uspešno i završen je najbolje moguće - pobedama protiv Austrije i Gruzije, u lepoj atmosferi hale "Aleksandar Nikolić".

Pre brzog povratka igrača i članova stručnog štaba u klubove, selektor Aleksandar Đorđvević govorio je pred novinarima i o temi koja će opet postati neizbežna dok vreme bude odmicalo:

- da li će moći da računa na evroligaške igrače u februaru?

"Na to niko sada nema odgovor. Da se okrenemo samo ka Birčeviću, koga su jedva pustili, a njegov klub igra FIBA Ligu šampiona i zabranio mu je nastup, jer u sredu igraju važnu utakmicu. Dakle, klub koji je pod okriljem FIBA nama ne omogućuje da taj poziv uputimo i da se ispoštuje. Eto, to mi objasnite", zbunjen je i "Sale Nacionale".

"Ove stvari su za dublju analizu, od strane svih nas je vrlo lična i svako gleda u svoj tanjir, a mislim da on mora da se proširi, da svi imamo zajedno jasan stav šta i kako...", dodao je selektor.

Reprezentacija će u februaru odigrati dve utakmice u gostima, protiv Nemačke 22. februara i Austrije tri dana kasnije.

"Ovo je istorijski momenat. Kada predstavnici federacija budu posmatrali širu sliku, košarka će biti na mnogo višem nivou. Košarka je igra preciznosti i automatizama, a ne samo da se igrači izvedu na teren. Mi treneri radimo težak posao i plačemo za dobrim uslovima. Nama je rešenje nametnuto, a ja vapim i apelujem da svi sviramo po istim notama", dodao je Đorđević.

U novembarskom prozoru samo je Crvena zvezda mts od evroligaških klubova dozvolila selektoru da računa i na njene igrače. Međutim, on je objasnio da posle meča protiv Gruzije za njihovo uključenje nije bilo vremena.

"Igrači Crvene zvezde su dobili dozvolu, ali trebalo je da ih za jedan trening ubacim u ono što su ostali igrači dobijali pet dana... To je nemoguće, posle takvog građenja tima, pokušaja da se stekne automatizam... Napravili bismo problem i njima sa tolikim informacijama, a i sebi samima", dodao je Đorđević.

Tabela Grupe G: Nemačka 2-0, Srbija 2-0, Gruzija 0-2, Austrija 0-2.

Parovi februarskog "prozora": Nemačka - Srbija, Austrija - Gruzija (22. februar), Gruzija - Nemačka, Austrija - Srbija (25. februar).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC