Čudo u Driniću, krematorijum u Sarajevu

Autor:

Pročitajte pregled štampe za utorak, 28. novembar...

0
A- A A+
brifing Foto: Mondo.ba

Sarajevo dobija krematorijum

Dugoočekivana gradnja krematorijuma u Kantonu Sarajevo planirana je za april naredne godine, potvrdili su za "Dnevni Avaz" u preduzeću "Pokop", navodeći da je idejni projekt već završen te da su pripremni radovi u toku. "Od 300.000 KM, koliko nam je Vlada odobrila rebalansom budžeta, platićemo peć. A u drugoj fazi biće izgrađen kompletan prateći sadržaj, kao i uređeno proširenje rakinga", kaže portparol "Prokopa" Najda Vranić Beširović. Ona navodi da će se na taj način smanjiti iznos novca koji se svake godine izdvaja za proširivanje postojećih grobalja, kao i da bi stavljanjem krematorijuma u funkciju bilo moguće ukloniti animalni otpad i biološki materijal, koji se danas odlaže u zemlju i deponije i predstavlja potencijalnu opasnost po građane.

RS na udaru tajnih službi

Zapadni centri naložili su obavještajnim službama iz regiona da pojačaju djelovanje protiv interesa Srbije, a u središtu nove antisrpske obavještajne ofanzive biće podrivanje Republike Srpske, pišu “Večernje novosti”. List saznaje da je dogovor o mekoj ofanzivi na Srbiju postignut na nedavnom sastanku u Podgorici, kojem su, osim domaćina iz američke tajne službe CIA, prisustvovali i šefovi hrvatske službe SOA, albanske ŠIK, makedonske UBK, a zadatke je dobila i kosovska KIA, kao i Obavještajno-bezbjednosna agencija iz BiH, te crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost. Na ovom skupu Srbija je označena kao opasna ruska baza na Balkanu, ove informacije su, prema saznanjima “Večernjih novosti”, sastavni dio politike novog zagrijavanja nikada ohlađenih odnosa u regionu. “U ovom paketu su i akcije o ilegalnoj vojnoj obuci mladih Bošnjaka u režiji Bakira Izetbegovića i ratnih komandanata iz redova SDA, ali i naoružavanje Hrvatske i njena antisrpska retorika”, pišu "Novosti", navodeći da Beograd ima pripremljen odgovor na svaku verziju potencijalnih udara.

"Čudo" u Driniću: Više zaposlenih nego stanovnika

U Petrovcu-Driniću, jednoj od najmanjih i najudaljenijih opština RS nema nezaposlenih, a osim domaćeg stanovništva na posao u ovu opštinu svakodnevno putuju radnici iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Drvara, Potoka, Ribnika i drugih krajiških opština u RS i FBiH. U osnovnoj školi su pune učionice, što je rijetkost u ovom kraju. "Imamo sve što nam je potrebno, opštinsku upravu, komunalne javne ustanove, Dom zdravlja, školu, Šumsko gazdinstvo, Poljoprivrednu zadrugu, Vatrogasni dom, preduzeća za preradu drveta, turističke kapacitete", priča za "EuroBlic" Milan Grbić načenik Drinića, opštine u RS koja može da se pohvali sa 420 zaposlenih i 370 stanovnika.

Luka Brčko dobija konejnerski terminal

Namjera Javnog preduzeća "Luka Brčko" da uspostavi kontejnerski teminal postala je izvjesna nakon skupa logističara koji je održan u Brčkom, piše današnji "EuroBlic". Na ovom skupu, koji se pod nazivom "Login" održava već deset godina u organizaciji udruženja logističara, potpisano je pismo namjera, a uspostavljanje terminala se, kažu u "Luci Brčko", može očekivati početkom aprila naredne godine. Pismo namjere potpisali su predstavnici Luke Ploče, Željeznica RS, Federacije BiH, Hrvatske željeznice kargo, kao i agenti tri brodara koje imaju svoje kontejnere i prevoze robu komintentima u luke Rijeku, Kopar i Ploče.

Trebinje: Nagrada za "Kraljicu depilacije"

Trebinjski inovatori Borko Babalj i Mirjana Ćuk na sajmu inovacija INOVAMAK održanom u Skoplju osvojili su prvu i drugu nagradu, piše "Dnevni Avaz". Na sajmu su učestvovali inovatori iz 12 zemalja, a Borko je dobio najvišu ocjenu za nosač korištenih kesa, dok je Mirjana dobila srebrenu medalju za pastu za depilaciju „Kraljica depilacije“. Mirjana Ćuk je za kremu „Kraljica depilacije“ nedavno je dobila bronzanu medalju i na sajmu u Zagrebu.

Akcize potiču bebi-bum?!

Dosta pažnje juče je izazvalo obrazloženje vlasti BiH kako je povećanjem akciza moguće ostvariti nova radna mjesta, dodatne prihode, doći do stranih investicija, pa čak povećati broj rođene djece. "Realno je očekivati poboljšanje standarda stanovništva kroz nova zapošljavanja, stvaranje novih prihoda, izgradnju dodatne infrastrukture u vidu izgradnje vrtića, škola, bolnice, domova za stare i iznemogle osobe i drugo, i u krajnjem očekivani rast standarda stanovništva će možda potaknuti i natalitet, što je izuzetno važno za BiH s demografske tačke gledišta", piše u obrazloženju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, koji je predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Vjekoslav Bevanda dostavio Savjetu ministara BiH.


Banjaluka kandidat za "Evropski grad sporta 2018"

Grad Banja Luka podnio je aplikaciju za sticanje prestižne titule "Evropski grad sporta 2018. godine", koju dodjeljuje Evropska federacija metropola i gradova sporta, sa sjedištem u Briselu. Kandidatura je podnesena prije nekoliko dana, a cilj ove akcije jeste nastojanje da se podigne stepen popularizacije sporta u najvećem gradu Srpske, prenosi sajt Gradske uprave. "Učešće u najvećoj mreži gradova sporta Evrope donosi brojne pogodnosti, kao što su regionalna i evropska prepoznatljivost, ali predstavlja i priliku da grad učestvuje u brojnim konkursima za sredstva EU kada je riječ o sportu", rekao je Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Tagovi:

Ostale vijesti