Na početku beše - ljubav

Autor:

Zašto je, kako, i kada ljubav postala taj preovlađujući "predmet" želje ljudske rase?

0
A- A A+

Ljudska civilizacija je opsednuta ljubavlju. Ljubav je ujedno i "svuda oko nas" i "sve što nam je potrebno". Ako zanemarite banalnosti poput vode, hrane, kiseonika i sličnih trica. Ali zašto je, kako, i kada ljubav postala taj preovlađujući "predmet" želje ljudske rase?

Ranije studije pokušavale su da proniknu postoji li mogućnost postojanja genetske ili neurološke osnove ljubavi. Ali, novije, savremenije studije ponudile su prve dokaze koji sugerišu da je ljubav povezana sa reproduktivnim uspehom čoveka, još od davnih vremena, u meri koja bi je učinila i evolutivnim faktorom, piše IFLScience.

Međunarodni tim naučnika proučavao je povezanost između "zaljubljenosti" i "imanja dece" u Hadza etničkoj zajednici koja živi u severnom delu centralne Tanzanije, baveći se pretežno lovom i sakupljanjem plodova.

Tim je koristio Sternbergovu triangularnu definiciju ljubavi, po kojoj ljubav nastaje na osnovi koju grade intimnost, strast i posvećenost. 

"Sve tri Sternbergove komponente ljubavi važne su u kontekstu ljudske reprodukcije, i mogu se smatrati biološkim adaptacijama, ali one u stvaranju porodice imaju diferencijalne uloge", navodi se u studiji.

Rezultati analize odnosa koji vladaju u pomenutoj plemenskoj zajednici pokazali su da između posvećenosti i većeg broja dece kod jednog para postoji snažna i dosledna povezanost, bez obzira na to da li se posmatraju muškarac ili žena koji su u vezi. Kad su žene u pitanju, postoji i pozitivan uticaj strasti i uspeha reprodukcije, ali između intimnosti i broja dece uočena je negativna korelacija.

"Naša studija možda je 'bacila' novo svetlo na značenje ljubavi u evolutivnoj istoriji naše rase, naročito ako govorimo o tradicionalnim lovačko-sakupljačkim zajednicama u kojima su pojedinci, a ne njihovi roditelji, bili odgovorni za izbor partnera s kojim će graditi porodicu", navodi se u studiji.

"Moglo bi se reći da su strast i posvećenost ključni faktori koji povećavaju šanse za opstanak, te je iz tog razloga ljubav, ovako shvaćena, bila jedan od evolutivnih faktora."

Predmet istraživanja ovih delikatnih odnosa bila je zajdnica Hadza jer njihova društvena organizacija najviše nalikuje onoj kakvu su imali naši preci.

Naravno, koncept ljubavi evoluirao je uporedo sa ljudskom rasom, menjao se kako su se menjali društveni odnosi, tako da je danas značajno manje zavistan od reproduktivnog uspeha para.

Ali, ako ste se ikada pitali kako je sve počelo, u praskozorje ljudskog roda, ova studija nudi odgovor. Na početku beše - ljubav.

Tagovi:

Ostale vijesti