• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: Delegat UEFA je zlonameran

Autor mondo.rs

Partizan je suočen sa novom kaznom UEFA, a o izveštaju delegata Evropske kuće fudbala govori potpredsednik crno-belih Vladimir Vuletić. "Tačno je, Partizan ima lošu reputaciju, ali ovaj izveštaj je tendenciozan, zlonameran i maliciozan".

 UEFA kazna FK Partizan Izvor: Mondo/Goran Sivački
Izvor: Mondo/Goran Sivački

"Kako oni mogu da rade ovo ili ono i da budu samo novčano kažnjeni, a nas stalno drastično kažnjavaju?", "Zar nije dosta sav napor koji je uložen da bi se izbegli incidenti?", "Šta više hoće ta UEFA?", ovo su samo pojedini komentari rezigniranih navijača Partizana posle vesti da je UEFA ponovo zakazala "viđanje" ljudima iz srpskog kluba, zbog raznih prestupa tokom utakmice Lige Evrope protiv Jang bojsa.

Na prvi pogled, navijači Partizana jesu u pravu, jer je bezbroj primera dvostrukih aršina Evropske kuće fudbala, pogotovo njene Disciplinske komisije. Za mnogo teže prekršaje, drugi evropski klubovi bili su blaže kažnjavani od Partizana, delegat UEFA je "zažmurio", recimo, na bakljadu navijača Jang bojsa tokom meča protiv Partizana na svom terenu...

Ali, problem je u tome kad imate "debeo dosije", kad ste "višestruki povratnik", kad maltene imate status "kriminalca", "ozloglašenog lica". Onda sva vaša opravdanja padaju u vodu ili su argumenti na klimavim nogama, s obzirom na to da ste već bili strogo kažnjavani, bivali izbačeni, dobijali "ukore za loše vladanje", kasu vam ispraznili.

Poenta je: Kad ćemo da se opametimo? Ako iz UEFA kažu: ne sme to i to, onda je na svim akterima utakmice, a pod ovim podrazumevamo i uprave klubova, redarske službe i pogotovo navijače ili deo navijača, da ne dozvole tim "strogim očima i načuljenim ušima" da vide i čuju bilo šta što bi moglo da zasmeta. Treba biti mudar, a ne gurati prst u oko.

OVO SE PARTIZANU STAVLJA NA TERET:

- utrčavanje na teren;
- upotreba pirotehnike;
- rasističko ponašanje;
- neodgovarajuće ponašanje navijača (upotreba razglasa);
- blokirani (zakrčeni) ulazi na tribinama;
- neakreditovani novinari na terenu.

Partizan i Zvezda "na tapetu" UEFA


Potpredsednik Partizana, pravnik Vladimir Vuletić je za TV Partizan rekao da će se klub žaliti UEFA do petka na izveštaj delegata, ali je sve što je predstavnik UEFA napisao ocenio je kao "zlonamerno i maliciozno".

"Odbor za etičku i rasnu netrpeljivost UEFA je cenio izveštaj delegata koji je stigao u UEFA i dao nam rok šest radnih dana da se o tome izjasnimo, kao i o izveštaju organizacije FARE. Mi smo ovo već iskusili i ovo pokazuje određenu tendenciju. Mi ćemo se do petka, svakako, izjasniti, posle toga sledi odluka, a potom postoji drugostepeni postupak pred Žalbenim većem", rekao je Vuletić.

"Izvesnu otežavajuću okolnost u ovom trenutku čini uslovna kazna, a to je automatska odluka da Partizan igra pred praznim stadionom ako se na nekoj utakmici čuje nekakav rasni povik ili bude neka poruka na transparentu. U ovom momentu neizvesno je prognozirati da li će Partizan prvu utakmicu u eliminacionom delu takmičenja dočekati pred svojim navijačima".

Potpredsednik Partizana je osporio tvrdnju delegata o povezanosti transparenta "Nek je tvojoj majci hvala" sa generalom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, osuđenim na doživotnu robiju zbog zločina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, ocenjujući izveštaj delegata u tom delu kao "maliciozan" i "zlonameran".

Izvor: MONDO



RAMONDA NATHALIAE - ZNAČENJE

Pored zastave istaknuta je "Ramonda nathaliae", endemska biljka centralnog Balkana koju je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića. Biljka je ime dobila po kraljici Nataliji.

Posebno se osvrnuo na detalj koji je bio pored spornog transparenta - cvet Natalijina Ramonda, koji je obeležje koje nose svi državnici Evrope 11. novembra svake godine, jer se tog dana obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Takođe, pored te poruke bila su još dva transparenta - zastave sa likovima pokojnih navijača, koji su važili za vođe. Taj cvet, inače, nosio je Ratko Mladić na reveru sakoa tokom izricanja presude sudskog veća Haškog tribunala.

"Treba ovde analizirati kakav je obim klupske odgovornosti. Zamislimo redara ili redare, koji se suočavaju sa unošenjem određenih navijačkih rekvizita. Zaduženi su da spreče pirotehniku, oštre predmete, sve transparente koji su rasistički i koji bi ukazivali na rasizam. I sad taj redar posmatra ulazak navijača, unosi se transparent 'Nek je tvojoj majci hvala', unosi se fotografije pokojnih navijača Aleksandra Stankovića, Antića... Koji to um može da prespoji i poveže te tačke u trenutku i da kaže da je ovo tendenciozno smišljeno da se oda počast Ratku Mladiću. To nije pitanje obrazovanja, to je pitanje snoviđenja - da neko dobije viziju da je reč o takvoj nameri", kaže Vuletić.

Potpredsednik Partizana se osvrnuo i na deo izveštaja delegata UEFA o tome da su se čuli "rasistički povici", a kao primer naveo je pokliče: "Živela Kraljevina Srbija", mada je to u izveštaju napisao na svom maternjem - češkom jeziku.

"Dolazimo do novog nivoa malicioznosti. Delegat povezuje pesmu 'Nek je tvojoj majci hvala' sa standardnim navijačkim pokličem. Pazite, na svakoj utakmici reprezentacije Srbije, na svakoj, bez izuzetka, peva se i viče: 'Živela, živela Kraljevina Srbija'. To svi navijači pevaju. Dovoditi u vezu tu pesmu sa bilo kakvim odavanjem pošte nekakvoj zločinačkoj nameri, odavanju pošte genocidnim namerama je najblaže rečeno izuzetno zlonamerno i maliciozno", primećuje Vuletić i podvlači:

"Ta Kraljevina Srbija nije 'Velika Srbija', kako se želi prikazati, ta Kraljevina Srbija je površinski bila najmanja u svojoj istoriji, nije imala ništa što danas ima. Ali, bila je sila pobednica u Prvom svetskom ratu i nije bila na strani Austrougarske, niti je ikada bila na strani fašizma, ili nacizma".

Vuletić ističe da u nekim drugim slučajevima nije bilo kažnjavanja, čak ni prijava protiv drugih klubova za ponašanje navijača, ali ističe da je problem u tome što Partizan ima LOŠU REPUTACIJU.

"Morate da imate jednake aršine u jednakim slučajevima. Nebitno je da li je reč o švajcarskom huliganu, srpskom huliganu, hrvatskom huliganu ili islandskom huliganu. Huligan je huligan. Ovde nemamo huligana. Nije zapaljeno 30 baklji u poluvremenu. Imamo dve petarde i ako treba odgovaraćemo za to. Postavlja se pitanje da li određeni pojedinci unutar UEFA imaju određene tendencije na utakmicama Partizana. Da, Partizan ima lošu reputaciju. Nama je najveća zamerka bio recidivizam, povratništvo, višestruko povratništvo. Ali ovde ja ne vidim da je ovde reč o povratništvu, ne vidim BIĆE DELA, to je poenta".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC