MONDO brifing: Medicinari puše i liječe

Autor:

Pročitajte pregled štampe za srijedu, 29. novembar...

0
A- A A+
brifing Foto: Željko Svitlica/MONDO

Puši skoro svaki treći medicinar u RS

Anketa koja je sprovedena u osam najvećih domova zdravlja u RS, a kojom je obuhvaćeno 314 zdravstvenih radnika iz službi porodične medicine pokazala je da među medicinarima ima 22,7 odsto svakodnevnih i osam odsto povremenih pušača. Najveći procenat, njih 28,1 odsto, puši dvije do tri decenije, dok 27,1 odsto ima 30 i više godina pušačkog staža. Zbog toga je u domovima zdravlja širom BiH u toku projekat odvikavanja od pušenja medicinara, koji u tom poroku ni malo ne zaostaju za ostalim građanima, piše EuroBlic.

Rekordna godina za Aerodrom Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo juče je postavio novi rekord – ispratili su svog 900.000. putnika u ovoj godini. Dina Ćerić iz Sarajeva bila je sretna putnica, a od kompanije „Qatar Airways“ dobila je povratnu kartu za destinaciju po svom izboru, piše današnji „Dnevni Avaz“.

'Coca-Cola' kupuje banjalučko preduzeće

Kompanija "Coca-Cola" planira da kupi banjalučko preduzeće "MB Impex", koje se bavi proizvodnjom voćnih rakija i likera te žestokih alkoholnih pića, pišu „Nezavisne novine“. Plan o kupovini i preuzimanju je objelodanjen na internet stranici Konkurencijskog savjeta BiH, kojem je prijavljena koncentracija, što je obavezno po Zakonu o konkurenciji. Naime, koncentracija nastaje promjenom kontrole ili udruživanjem preduzeća, a zabranjena je u slučaju da narušava tržišnu konkurenciju.

Rusi u Amerikanci hoće da grade u RS

Investitori iz Amerike, Rusije, Portugala i Belgije svoj novac žele da ulože u izgradnju domova za stare, hotela, vrtića i banja u Republici Srpskoj, a među perspektivnim destinacijama vide Banjaluku, Kneževo, Trebinje, Teslić i Jahorinu. Ništa manje pažnje stranaca ne privlači ni plodno zemljište na području Lijevče polja, ali i devastirani poslovni objekti u koje ne treba mnogo ulagati. Pojedini investitori za dobru lokaciju ne žale čitavo bogatstvo, samo je potrebna dozvola lokalnih zajednica, koje su do sada, uprkos pokazanom interesovanju, često ostale skrštenih ruku, piše „Glas Srpske“.

Kurti za „Danas“: Posljednji udarci vlasti Kosova

„Vlast na Kosovu goni naš pokret otkako smo se ’rodili’ 2005. godine. Poslije i prije policije tu su tužioci i sudije. A iznad i ispod njih poznati političari i njihovi ne baš poznati državni službenici. Pošto su propali napadi njihovim medijima, upereni prema nama, sada im je jedina moć fizička snaga. Mi pobjeđujemo na izborima. Ovo su im posljednji udarci. Prošlo je vrijeme kada su nas držali mjesecima i godinama u zatvoru“, kaže za beogradski „Danas“ Aljbin Kurti, osnivač i poslanik pokreta Samoopredjeljenje, komentarišući određivanje pritvora za poslanike Samoopredjeljenja. Kurti se trenutno nalazi u zatvoru, a izjavu je dao između dva hapšenja.

Nova strategija SAD za Balkan

Atlantski savet objavio je u utorak na svom sajtu izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan pod nazivom "Balkan napred: Nova strategija SAD za region". U strategiji je predloženo stalno američko vojno prisustvo u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Tagovi:

Ostale vijesti