Brifing: Svakom njegovo i nulta zona

Autor:

U Mondo brifingu pročitajte najazanimljvije informacije iz današnjih novina.

0
A- A A+
Mondo brifing Foto: Mondo/Željko Svitlica

Stanari besplatno kod ljekara

Stanovniici Stanara od 1. januara sljedeće godine kod ljekara ići će bukvalno besplatno. Odbornici Skupštine opštine Stanari usvojili Odluku o troškovima participacije za osigurana lica registrovana u JZU Dom zdravlja Stanari, kojom je predviđeno da te troškove snosi lokalna zajednica.

"Neko će sada reći marka-dvije, nije to nešto. Nekome ko nema i to je značajno. Želimo da omogućimo stanovnicima opštine, da ih i na taj način motivišemo, da odu doktoru i ostvare zdravstvenu zaštitu", kazao je dr Aleksandar Panić, direktor stanarskog Doma zdravlja, prenijele su "Nezavisne novine".

On je istakao da je radeći godinama u dobojskoj bolnici primijetio, a na to su mu, kaže, skrenule pažnju i kolege, da do velikog broja komplikacija kod kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa dolazi jer pacijenti na vrijeme ne potraže pomoć ljekara, a jedan od razloga je što im to predstavlja trošak.

Čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne 111 godina zatvora

Današnja štampa najveću pažnju posvećuje presudi šestorici lidera Herceg-Bosne koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Naslovnice listova donose različita zapažanja i naslove. Tako "Nezavisne novine" i "Euro Blic" u prvi plan stavljaju samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala, "Večernje novosti" donosi naslov "Tuđman je zločinac i Hvrati Agresor", dok ""Dnevni avaz" ističe naslov "Potvrđena agresija, okrenuti se budućnosti".

Presuda Prliću i ostalima ujedno je i posljednja koju je, prije zatvaranja krajem godine, izrekao Haški tribunal. Više o jučerašnjim dešavanjima čitajte OVDJE.

Svakom njegovi podaci

"Euro Blic" piše kako postoji realna mogućnost da se u upitniku Evropske komisije nađe podatak o broju stanovnika u BiH koji ne priznaje Srpska. Odgovor na to pitanje dala je samo Agencija za statistiku BiH jer jedino ona ima podatke koji se odnose na cijelu BiH. "To su pitanja koja su ostala otvorena. Grupa za statistiku još nije završila svoj posao", rekao je izvor lista.

Popis stanovništva BiH proveden je 2013. godine, a podaci su objavljeni u ljeto 2016. preglasavanjem srpskih kadrova u Agenciji za statistiku BiH koji se nisu slagali da se na spisku nađe oko 200.000 onih koji ne žive u BiH. Prema tim podacima u BiH je 3.531.159 stalnih stanovnika, a u RS 1.228.423. Međutim, RS je objavila nakon toga svoje podatke prema kojima u Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika. U međuvremenu, politička prašina se slegla, a tamo gdje se vlast formira prema popisu i dalje se koriste podaci iz 1991. godine.

"Na nivou BiH priznaju se se podaci Agencije BiH i njih priznaje i Eurostat. U te podatke ušlo je i spornih 200.000 stanovnika. Srpska je ove navode osporila samo u svojoj objavili podataka koji se koriste samo u RS", kaže sagovornik lista. kako tvrde izvori "Euro Blica", u okviru sve tri statističke institucije BiH uskoro će se formirati tzv. novi okvir uzorka na osnovu kog će se raditi sva anketna godišnja istraživanja. To znači da postojeći uzorak za istraživanja koja se provode između dva popisa već zastario.

Žive sa pet maraka dnevno

BiH iz godine u godinu najgore je rangirana kada je riječ o analizi standarda njenih stanovnika i građana regiona, Evrope i svijeta. Prema standardu kupovne moći, BDP po stanovniku u Crnoj Gori lane je iznosio 42 odsto prosjeka EU, u Makedoniji 38, Srbiji 36, a u BiH tek 31 odsto evropskog prosjeka, podaci su Statističke agencije EU. Na osnovu kriterijuma stvaren invidualne potrošnje po stanovniku, Crna Gora se nalazi na 54, Srbija na 45, a BiH na 41 odsto prosjeka EU. Bijedom BiH pozabavili su se ni manje ni više nego Afrikanci, čiji je portal Howafrica uradio istraživanje koje je pokazalo da su neke afričke države bogatije od pojedinih zemalja Evrope, prenio je "Euro Blic". Analizirajući BDP po stanovniku, došli su do podatka da je on ubjedljivo najniži upravo u BiH odnosno da iznosi tek 8.590 dolara. Iako su i one svrstane u deset najsiromašnijih, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska ipak su nas ubjedljivo pretekle u ovom pogledu. U odnosu na prošlu godinu, nazadovali smo za pet mjesta, s obzirom na to da je, početkom 2016. Svjetska banka BiH svrstala na petu poziciju najsiromašnijih država Evrope. U BiH tako skoro 600.000 njenih građana dnevno preživljava sa maksimalno pet KM.


Zbog nulte zone kažnjeno više od 240 vozača

Na pet parkinga u najužem centru grada od 1. jula uvedena je nulta zona parkiranja u kojoj vozači mogu parkirati svoja vozila najduže dva sata, a veliki broj građana još i ne zna koja su to parkirališta, zbog čega je od njenog uvođenja do 27. novembra kažnjen 241 vozač.

Nulta zona obuhvata parkinge kod Galerije i "Palasa", te parking mjesta u ulicama Ivana Franje Jukića, Gajevoj i Milana Tepića, dio kod parka "Petar Kočić".

"Najviše vozača zbog nepoštivanja pravila nulte zone kažnjeno je na parkingu kod Galerije, odnosno 'Kraša'", rekli su u Odsjeku za saobraćaj i puteve, objavile su "Nezavisne novine".

Većina sugrađana još ni ne zna šta ona znači, ali ni da je ova zona, koja je obilježena crvenom bojom, uvedena. Građani koji znaju za uvođenje ove zone smatraju da je ovaj potez dobar, jer neće biti cjelodnevnih parkiranja, zbog čega je posebno parking kod Galerije bio prebukiran.

Skuplji vozački ispiti

Polaganje vozačkog ispita u Bosni i Hercegovini biće skuplje od 1. januara ukoliko Savjet ministara usvoji Pravilnik i tako definiše najnižu cijenu jednog časa. Tome se protive i Privredna komora RS i Udruženje za unapređenje saobraćaja. Više o ovoj temi kojom smo se bavili čitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti