Praljak kao inspiracija, trula stabla, zli dabrovi

Autor:

Pročitajte MONDO brifing za petak, 1. decembra 2017. godine...

Praljak kao inspiracija, trula stabla, zli dabrovi Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Praljak inspiriše Hrvate da dižu ruke na sebe

Top tema regionalnih, pa i nekih svjetskih, madija i dalje je samoubistvo Slobodana Praljka koji je u srijedu u haškoj sudnici, nakon što mu je potvrđena osuđujuća presuda i kazna zatvora od 20 godina za zločine počinjene na području Herceg-Bosne, popio otrov. Hrvatski mediji saznaju da je Praljak iza sebe ostavio oproštajno pismo, ali i navode da se u Hrvatskoj može očekivati povećan broj pokušaja samoubistva, nakon medijske i političke promocije samoubistva ovog ratnog zločinca. S druge strane, Gardijan navodi da je Praljak dijelio avanturističku ludost Radovana Karadžića, koja bi se mogla smatrati ekscentričnom da nije bilo toliko smrtonosna.

Srpski logoraši tuže Hrvatsku

A, logoraši iz RS pripremaju tužbe protiv Hrvatske zbog učešća njenog vojnog i političkog vrha u ubistvima i mučenjima Srba u logorima koji su se nalazili pod kontrolom hrvatske vojske, piše današnji „Euroblic“. Predsjednik saveza logoraša RS za ovaj list ističe da je samo u logoru Dretelj kod Čapljine bilo zatočeno najmanje 224 Srba, od čega 84 žene. S druge strane, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović negirala je da je u srijedu u Haškom tribunalu izrečena presuda Hrvatskoj i hrvatskom narodu u BiH, jer, kako tvrdi, Hrvatska nije bila agresor i najviše je učinila za cjelovitost BiH, a hrvatski narod se uspešno "odupro veliskosrpskoj agresiji".

Migracije odnesu 35.000 ljudi godišnje

Današnji „EuroBlic“ takođe piše da je zbog negativnog prirodnog priraštaja i masovnog odlaska njenih građana u inostranstvo, BiH u naredne tri decenije mogla da ostane bez 1,4 miliona ljudi. Naime, projekcija broja stanovnika u Evropi napravljena na osnovu podataka iz više izvora i baza pokazuje da ćemo na razlici broja umrlih i rođenih do 2050. godine osiromašiti za oko 300.000 ljudi, navodi list.

Učenik progutao otrov za miševe

Učenici šestog razreda OŠ „Branko Ćopić“ u Banjaluci na velikom odmoru otvorili su kutiju sa mišjim otrovom, skrivenu u kabineti informatike, ali su srećom prošli bez zdravstvenih tegoba. Sve se odigralo u srijedu za vrijeme druge smjene. Djeca su se navodno šalila da je riječ o bombonama, nakon čega je jedan dječak otrov i probao. Učenici su se ubrzo uspaničili i pozvali nadležne u školi, koji su obavijestili roditelje đaka. Nakon toga dječak je završio u UKC RS, gdje je utvrđeno da nije bilo potrebe za ispiranjem želuca, pa je pušten kući, piše „EuroBlic“.

Pogodio je zalutali metak dok je okopavala baštu

Anka Krneta (65) iz Gornje Dragotinje kod Prijedora još u živom sjećanju ima 30 septembar, kada ju je teško ranio zalutali metak i pukim slučajem je ostala živa, jer se zrno zaustavilo samo pola centimetra od aorte, piše današnj „Dnevni Avaz“. „Bila sam u bašti sa suprugom Dragom. Bila sam sagnuta kad sam osjetila da me je nešto jako udarilo u leđa. Nisam čula pucanj, ali je bilo mada nisam gubila svijest“, priča Anka za „Avaz“.

Dabrovi pustoše voćnjake

Mještani Sanskog Mosta čije se kuće nalaze u gradskom području na obalama rijeke Sane posljednjih nekoliko mjeseci muku muče sa dabrovima, koji im uništavaju voće i usjeve, ali i druga stabla koja rastu pored obala, pišu „Nezavisne novine“. Prema riječima Mehmeda Alihodžića, mještanina naselja Mahala, dabrovi čine pustoš i ukoliko se ovako nastavi, tvrdi on, uskoro će potpuno nestati drveća na obalama kada je riječ o ovom dijelu vodotoka Sane.

Uklanjaju preko 100 trulih stabala u Banjaluci

Najmanje 100 trulih stabala koja ugrožavaju bezbjednost prolaznika ili učesnika u saobraćaju biće uklonjena iduće godine, potvrdio je za „Glas Srpske“ načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar. Prema njegovim riječima, na svako posječeno stablo planirana je sadnja tri nove sadnice. „Broj stabala koji će se morati što hitnije posjeći zbog truleži vjerovatno će biti i veći jer očekujemo rezultate analize zdravstvenog stanja drveća u parku „Mladen Stojanović“. Nadam se da će nam Istraživačko-razvoji centar „Srpskih šuma“, uskoro taj dokument i dostaviti kako bismo znali šta treba preduzeti na toj lokaciji. Bez obzira na to već sada smo svjesni da prvom prilikom iduće godine moramo posjeći 100 stabala za koja je utvrđeno da im nema spasa“, rekao je Bilčar.

Tagovi:

Ostale vijesti