• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mondo predstavlja: Brazil

Autor mondo.rs

Poslednju utakmicu grupne faze predstojećeg Mundijala Srbija igra protiv petostrukih svetskih prvaka. Čini se da lepše nije moglo...

Ako je nekome krivo što je Srbija dobila Brazil za rivala u grupi Svetskog prvenstva, taj se ne razume mnogo u fudbal!

Duel sa petostrukim svetskim prvacima, reprezentacijom koja je na svakom Mundijalu među favoritima za osvajanje pehara, biće odigran u poslednjem kolu grupne faze, 27. juna u Moskvi, na prelepoj Otkritije areni.

Jeste, biće izuzetno teško "orlovima" da dođu do bodova, ali zato se nadamo da će u prethodne dve utakmice - protiv Kostarike i Švajcarske - uspeti da ostvare pobede, pa da duel sa Nejmarom i ekipom bude "šlag na tortu" što se tiče prvog kruga Svetskog prvenstva u Rusiji. A, ukoliko se situacija ne bude odvijala povoljno, imaće sjajnu priliku da se časno oproste od turnira...

Nekada je naša reprezentacija nosila nadimak "evropski Brazilci", odavno nije tako, ali Nemanja Matić, Dušan Tadić, Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov i ko god bude igrao, dobili su priliku da uživaju i protiv verovatno najpopularnije svetske selekcije pokažu koliko vrede.

Naš nacionalni tim, pod imenom Jugoslavija, do sada je četiri puta igrao protiv "Selesaa" na Mundijalima. Svaki put u grupnoj fazi.

U Urugvaju 1930. pobedili smo 2:1. U Brazilu 1950. izgubili smo 0:2. U Švajcarskoj 1954. bilo je 1:1, a u Zapadnoj Nemačkoj 1974. opet nerešeno - 0:0. Ukupno smo se sastali 18 puta, a učinak je 2-7-9, uz gol-razliku 22:33.

Poslednji put igrali smo protiv Brazila uoči prethodnog Mundijala, 2014. održanog u njihovoj zemlji. Izgubili smo 0:1, golom Freda u 58. minutu.

srbija
Izvor: YouTube

Brazilci su imali ogromna očekivanja od Mundijala u svojoj zemlji i sve je išlo dobro do polufinala, kada je usledio šok. Jedan od najtežih poraza u istoriji brazilske reprezentacije.

Nemci su ih "pregazili" 7:1, a zatim je usledio i poraz od Holandije u meču za treće mesto 0:3. Bio je to znak za odlazak Luiza Felipea Skolarija.

Na klupu se vratio nekadašnji kapiten, Dunga, koji je kao selektor vodio ekipu do četvrtfinala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine, gde ih je zaustavila Holandija (2:1). Usledili su, ipak, razočaravajući rezultati na dva Kupa Amerike i nova promena selektora.

Leta 2016, ekipu je preuzeo Tite, koji je prethodno uspešno vodio Korintijans. Izbor 56-godišnjeg selekotra, sa iskustvom stečenim u vođenju uglavnom domaćih klubova, naišao je na odobravanje legendarnog Pelea, a brzo se pokazalo da je čuveni golgeter bio opravdano zadovoljan.


Brazil je vezao sedam pobeda u kvalifikacijama i postao prva reprezentacija, ne računajući domaćina Rusiju, koja je izborila plasman na Svetsko prvenstvo 2018.

Ono što posebno raduje navijače, "Selesao" je ponovo počeo da igra atraktivan i efikasan fudbal. U 18 utakmica kvalifikacija postignut je 41 gol, uz samo 11 primljenih. Argentina je pobeđena 3:0, Urugvaj 4:1, Čile 3:0...

Tite se uglavnom opredeljivao za formaciju 4-1-4-1, sa Nejmarom na levom krilu, Kasemirom kao plejmejkerom i Gabrijelom Žesusom u špicu. Važnu ulogu u timu imaju i Dani Alveš, Marselo, Tijago Silva, Miranda, Filipe Kutinjo, Vilijan..., a posebno centralni vezista Paulinjo, koji je igrajući za reprezentaciju uspeo da dođe do transfera iz kineskog Gvangžua do Barselone.

Po završetku kvalifikacija, Brazil je odigrao dve prijateljske utakmice: 3:1 protiv Japana i 0:0 sa Engleskom, a za sada je poznato da će 27. marta igrati protiv Nemačke.

Jasno je da su Brazilci apsolutni favorit za prvo mesto Grupe E, ali ne treba zaborabiti da ima naših fudbalera koji znaju kako je to pobedili ih na Svetskom prvenstvu. I to u finalu.

Podsetimo, 2015. na Novom Zelandu, "orlići" su savladali Brazilce u finalu 2:1, posle produžetaka. Od igrča iz te selekcije u A timu trenutno su Mijat Gaćinović, Sergej Milinković Savić, Predrag Rajković, Nemanja Maksimović, Marko Grujić, Andrija Živković i Miloš Veljković, dok za Brazilce igra Gabrijel Žesus.

srbija
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC