Haradinaj skinut sa Interpolove poternice!

Autor:

Premijer samoproglašene Republike Kosovo Ramuš Haradinaj sklonjen je sa Interpolovog spiska lica traženih na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija. Skinuto još 17 imena.

0
A- A A+


Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri tvrdi u izjavi za Rojters je rekao da je u petak informisan da je Interpol uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, navodeći da je među tim imenima i kosovski premijer.

"Nakon te odluke, svi ti pojedinci su slobodni da putuju izvan Kosova bez ikakvih problema", rekao je Tahiri za Rojters.

Mediji su potom objavili da na sajtu Interpolana spisku nije ni Haradinaj. ali ni još 17 osoba sa Kosova čije je hapšenje zahtevala Srbija.

Dnevnik Zeri piše da je Interpol na zahtev Policije Kosova ukinuo poternice za Azema Sulju, Šukri Buju, Tomora Morinu, Sinana Morinu i Fadilja Kastratija.

Poternice su ukinute i za Murteza Kastratija, Ardiana Durakua, Vitora Zefaja, Besima Vokšija, Mahmuta Ukšinija, Fadilja Suljevića, Sulju Ćerićija, Ćamilja Pajazitija, Špejtima Demirija, Azema Olurija, Muharema Gašija, Bujara Bobanija, Rabita Alije i Faruk Nošaja.

Haradinaj je 4. januara ove godine bio pritvoren u Kolmaru u Francuskoj, a na osnovu poternice za ratne zločine, koju je protiv njega u Interpolu podigla Srbija.

Nakon četiri meseca trajanja sudskog postupka, sud u Kolmaru je krajem aprila odbacio zahtev Srbije za estradikciju Haradinaja, bivšeg komandanta OVK.

Prištinske vlasti su zatim, zatražile povlačenje poternice protiv Haradinaja kao i ukidanje poternice za drugim licima sa Kosova čija imena su se našla na listi traženih po nalogu Srbije.

Ramuša Haradinaja Srbija traži zbog počinjenih ratnih zločina kao bivšeg komandanta takozvane OVK.

Međunarodni sud za ratne zlocine u bivšoj Jugoslavije, sa sedištem u Hagu, je na kraju prvog sudenja proglasio Haradinaja nevinim 2008. godine, dok je u drugostepenom postupku on oslobođen optužnice 2012. godine.

Ostale vijesti