Pacoli "našao razliku" između Katalonije i Kosova

Autor:

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da bi pet članica Evropske unije, koje nisu priznale Kosovo, to trebalo da urade jer je na toj teritoriji bio genocid.

0
A- A A+
bedžet pacoli Kosovo Foto: MONDO kolažKosovo nije krivo za ono što se dešava u Španiji, niti za probleme koje imaju druge države koje ga nisu priznale. Kosovo je nastalo iz jedne sasvim druge situacije. Ovde je bio genocid i zbog toga je ispravno što je sada nezavisno, rekao je Pacoli za Dojče vele.

U intervjuu vođenom na srpskom jeziku, Pacoli je na direktno pitanje da li zaista očekuje da će Srbija jednog dana priznati nezavisnost Kosova rekao da je uvek govorio da "ona to ne mora da kaže, ali neka postupi tako".

Pacoli je istakao da veoma veruje u mogućnost normalizacije odnosa, tvrdeći da kosovska strana već nekoliko meseci ne reaguje na "takozvane provokacije" i da je srpskim političarima dozvoljen neometan dolazak na Kosovo.

Izvor: youtube


Na pitanje kada bi mogla da usledi njegova poseta Beogradu, Pacoli je odgovorio da se već kratko sretao sa Vučićem i Dačićem.

Nemam ništa protiv njih, imali smo kratke sastanke, oni su bili ljubazni. Nadam se da će takvih sastanaka biti sve više. Da li ću posetiti Beograd, zavisi od dobre volje i Kosova i Beograda, kazao je Pacoli.

Na pitanje o mogućoj podeli Kosova Pacoli se pozvao na Ahtisarijev plan gde je precizirano da ne može biti podele Kosova, niti pripajanja drugim državama i dodao da je završeno vreme kada su se menjale granice.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li postoji plan za stvaranje Velike Albanije već je rekao da će Kosovo imati fantastične odnose sa svim zemljama u regionu, pogotovo sa Albanijom.

Imamo zajedničke vladine konferencije, idemo na usvajanje zajedničkih dokumenata, omogućićemo slobodno kretanje ljudi bez prepreka. Svi smo usmereni prema Evropi i znamo da jednog dana granice neće imati smisla, kazao je Pacoli.

Ostale vijesti