Crveni Prijedor, "Veliki brat" i katanci

Autor:

Najinteresantnije teme iz štampe i drugih medija čitajte u brifingu za ponedjeljak, 4. decembar.

0
A- A A+
brifing Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Veliki brat" prati konobare

Služba za zajedničke poslove institucija BiH sklopila je ugovor o ugradnji video-nadzora u bifeima Parlamentarne skupštine i Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH.

Ranije su iz Službe za zajedničke poslove potvrdili kako postoje određene sumnje u zakonit rad pojedinih konobara te da su video-kamere način jače kontrole nad njima.

"Bilo je određenih sumnji u konobare, ali to, nažalost, nije ništa neobično, to dosta konobara radi. Zasad je planirano instaliranje kamera u same šankove, da se vidi ulaz - izlaz robe", kazali su tada iz SZZP BiH, pišu "Nezavisne novine".

Postoje, naime, saznanja da su pojedini konobari već uhvaćeni u određenim nečasnim radnjama, no pitanje instaliranja kamere i praćenje svakog koraka ovih radcnika istovremeno upućuje i na mogućnost narušavanja njihove privatnosti, odnosno kršenja ljudskih prava.

Zagađen vazduh u Prijedoru

Vazduh koji Prijedorčani udišu nije za pohvalu, pokazuju podaci sarajevskog Udruženja „Eko akcija” koje mjeri indeks zagađenosti vazduha u nekoliko gradova. Prijedor je, često, označen opasnom crvenom bojom.

„Prijedor je veoma zagađen. Nije u rangu Sarajeva, Lukavca ili Tuzle, ali za neke standarde koji vrijede u svijetu, visina zagađenja je veoma visoka. Prijedor nema industrije. Najvjerovatnije uzrok zagađenja je grijanje, loženje, individualno, kolektivno itd”, rekao je Anes Podić iz Udruženja „Eko akcija”, prenosi ATV.

Čak i nova toplana na drvnu sječku, ako nema filtere, može da bude veliki zagađivač, kažu u „Eko akciji”. Da vazduh koji dišemo nije sjajan, kažu i astmatičari. U udruženju koje ih okuplja pojašnjavaju da je ovo najgore doba godine. I oni i ljekari se slažu da su u Prijedoru „okidači astme” na svakom koraku. O problematici zagađenog vazduha pisao je i MONDO. Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

BiH prijeti mostarski scenario?

BiH sljedeće godine prijeti potpuna blokada zakonodavne i izvršne vlasti ukoliko hrvatski i bošnjački političari ne postignu dogovor o izmjenama ozborjog zakona. Prema mišljenju brojnih analitičara, zbog nepostojanja saglasnosti bošnjačkih i hrvatskih političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona BiH, kojim bi, prema priejdlogu HDZ BiH, trebalo da budu srpiječene izborne manipukacije i obezbjeđenja ravnopravnost Hrvata u entitetskim i državnim institucijama, legitimna vlast na svim nivoima neće biti formirana, piše Euro Blic uz navod da bi to značilo da se scenario iz Mostara, grada-slučaja u kome još od oktobra 2008. nisu održani izbori niti je konstituisana nova vlast, preslikao na cijelu državu.

Svaka sedma firma završi sa katancem

Euro Blic piše da u Banjaluci uz pomoć subvencija Grada posao godišnje u prosjeku registruje 40 novih preduzetnika, ali svaki sedmi ne uspije da opstane na tržištu. U posljednje četiri godine 166 nezaposlenih građana dobilo je subvenciju grada za pokretanje sopstvenog posla, a njih 13 odsto već je stavilo ključ u bravu, i to uglavnom u proizvodnom i zanatskom sektoru.

"Od ukupnog brohja registrovanih preduzetnika kojima su didijeljene subvencije, nakon obavljanja djelatnosti u periodu utvrđenom ugovorom, odnosno dvije godine djelatnost i dalje obavljaju 143 preduzetnika, dok se odjavilo 23, među kojima je njih osam djelatnost obavljalo u periodu dužem od 24 mjeseca", precizirali su u Odjeljenju za privredu.

Iz Gradske razvojne agencije CIDEA podsjećaju da je najveća "smrtnost" preduzeća u prve tri godine poslovanja, kao i da je kreativnost vrlo malo zastupljena prilikom započinjanja biznisa.

"Najčešće nam se obraćaju ljudi koji su naišli na određenu barijeru koja koči njihovo započinjanje biznisa - nedostatak finansija, potreba za biznis planom za apliciranja na određene finansijske izvore, te dileme usljed nedovoljnog poznanstva tržišta.

Iz CIDEA navode da im se u posljednje vrijeme najčešće javljaju sa idejama za pokretanje igraonica, klubova za djecu, kozmetičkih i frizerskih salona, ustanova za pomoć starim i iznemoglim licima, a u proizuvodnim djelatnostima izdvajaju se poljoprivredna i tekstilna proizvodnja.

Tagovi:

Ostale vijesti