Hag objavio transkript iz sudnice:"Imamo problem"

Autor:

Haški tribunal objavio je transkript iz sudnice u trenucima u kojima je ratni zločinac Slobodan Praljak, odmah po izricanju presude za zločine na području "Herceg-Bosne" u BiH, popio otrov i sebi oduzeo život.

1
A- A A+

Transkript je dostupan na stranicama ICTY suda, a objavljen je i zapis napravljen u trenutku kada je Slobodan Praljak, nakon izricanja presude koja ga osuđuje za ratne zločine počinjene na području "Herceg-Bosne" u Bosni i Hercegovini, popio cijanid od kojeg je umro, javlja "Dnevni avaz", koji je  objavio i prevod transkripta.

HAG POTVRDIO: Praljak umro u bolnici

Sudija Agius: Gospodine Praljak, možete sesti.

Praljak: (Nema interpretacije)

Sudija Agius: Stanite, molim vas. Molim vas, sednite. Gospodine Perković, molim vas ustanite. S poštovanjem Milivoju Petkoviću, odobrenje Perkovićeve žalbe 5.2.2.4. u delimično i tužbeni zahtev tužilaštva 1 delimično, poništava nalaz presude suda da je Perković bio odgovoran kao učesnik JCE, pod JCE.

Prlić: (Mikrofon nije aktivan). Imamo problem. Molim vas, pokažimo malo profesionalnosti. Njemu nije dobro.

Praljak: (prevod) Popio sam otrov.

Fave-Ivanović: (nema prevoda)

Sudija Agius: OK, prekidamo, prekidamo, molim vas, zavese.

Fave-Ivanović: Oprostite, poštovani sudija - (nema prevoda)

(Žalbeno veće se raspušta)

Sudija Agius: Straža, nemojte pomerati bočicu koju je koristio kada je popio nešto.

Prlić: (Mikrofon nije aktiviran). Potreban je doktor.

Sudija Agius: Da. Zapisničaru, molim vas, odlažemo zasedanje na 15 minuta. Ali, u međuvremenu molim nekoga da sarađuje s mojom kancelarijom.

Čitanje presude šestorici Hrvata u "slučaju Prlić", podsećamo, prekinuto je u sredu nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", rekao je Praljak.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), potvrđena je kazna od 20 godina zatvora zločina nad bosanskim muslimanima u BIH.

Žalbeno veće Haškog suda potvrdilo je kazne i preostaloj petoriciHrvata- Prliću kaznu od 25 godina zatvora, Stojiću 20 godina, Milivoju Petkoviću takođe 20 godina, Valentinu Ćoriću kaznu od 16 godina zatvora i Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Haški tribunal potvrdio je naime, udruženi zločinački poduhvat, u kojem je učestvovao deo hrvatskog političkog vrha, sa Franjom Tuđmanom na čelu.

Žalbeno veće tribunala odbilo je žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".

Ostale vijesti