Banjaluka: Šta se to gradi u parku kod pozorišta?

Mladi arhitekti iz "Istraživačkog centra za prostor" u novoj akciji - u parku kod Narodnog pozorišta RS rade na #BLink-u, drugom po redu projektu u otvorenom javnom gradskom prostoru u Banjaluci.

Banjaluka: Šta se to gradi u parku kod pozorišta? Foto: Mondo/Dragana Božić

"Kreiraćemo jedinstveni zimski ambijent sa ciljem drugačijeg novogodišnjeg doživljaja u javnom gradskom prostoru Banjaluke. 

Baveći se temom svjetla, imaginacije i tradicije, #Blink teži da “oprostori” temu zimske čarolije, približavajući proslavu novogodišnjih i božićnih praznika aktuelnim svjetskim trendovima uz istovremeno poštivanje lokalnih vrijednosti. #BLink u samom središtu grada Banjaluka kreira specifično mjesto, koje atraktivnom arhitekturom i programom obagaćenim svjetlosnim efektima i filmskim animacijama postaje jedno od najpoželjnijih mjesta obilježavanja proslave praznika u regionu, te na taj način utiče na kulturnu i turističku ponudu Grada", kažu u ''Small scale'' timu Istraživačkog centra za prostor. 

Projektom je predviđena izgradnja privremene (montažno-demontažne) interaktivne prostorne instalacije, koja će svojom neuobičajenom arhitekturom privlačiti prolaznike.

"Na zidovima objekta pomoću igre svjetla i sjenke, refleksije zimske sunčeve svjetlosti, čeličnih sajli i snijega tokom dana, te interaktivne igra sa led lampama tokom večeri, kao i animacije, stvoriće se jedan od najpoželjnijih zimskih ambijenata u regionu...Instalacija je takođe urbanistički eksperiment koji otvara temu „osvjetljavanja“ mnogih drugih „nevidljivih“gradskih prostora, ukazujući na njihove potencijale i način, na koji inače mali i skučeni centar Banjaluke, može biti značajno proširen i obogaćen, podižući njegovu vrijednost igenerišući jednako privredni, kulturni i turistički razvoj", piše u opisu ovog projekta. 

Istraživački centar za prostor je ljetos, zajedno sa studentima arhitekture i građevinarstva iz Banjaluke, Sarajeva i Trondhajma, na radionici u okviru "Dana arhitekture" na obali Vrbasa u Banjaluci sagradio drveni mol i pristanište za dajak-čamce koji ujedno služi i kao mjesto za odmor i druženje.

#BLink je dio projekta „Zimska čarolija“, a realizuje se u saradnji sa Gradskom upravom i produkcijom Aeon iz Banjaluke. Otvaranje je zakazano 11. decembra u 17 časova.

Ostale vijesti