Za godinu otkriveno 310 slučajeva korupcije

U MUP-u RS kažu da je ove godine u Srpskoj otkriveno 310 krivičnih djela korupcije, te je podneseno 179 izvještaja protiv 252 lica. Brojem procesuiranih nisu zadovoljni u Republičkom tužilaštvu.

0
A- A A+
mito, korupcija Foto: MONDO/ Dragana Božić

Iz Republičkog javnog tužilaštva kažu da nisu zadovoljni brojem procesuiranih osoba kao ni izrečenim kaznama.

„Tužilaštva u Srpskoj u prvih 11 mjeseci ove godine podigla su 57 optužnica  protiv 73 osobe za koruptivna krivična djela i to najčešće za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, primanje mita, davanje mita. Broj procesuiranih osoba nije zadovoljavajući, tužilaštva se u radu susreću sa mnogim teškoćama, pogotovo što se ova krivična djela rade u tajnosti jer stranama nije u interesu da se ova radnja otkrije, jer obe imaju koristi. Ova krivična djela se rade bez prisustva svjedoka i sa vrlo  malo materijalnih dokaza“, rekla je Dragica Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva RS i pozvala građane da prijave korupciju.

„Ti podaci su od izuzetne važnosti i vrlo često su polazna osnova za otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela korupcije. Kada su u pitanju krivična djela korupcije treba skrenuti pažnju na blagu kaznenu politiku jer sudovi i dalje izriču blage kazne. Prema podacima u preko 50  takvih djela izriču se uslovne kazne, zatim novčane pa tek onda kazne zatvora. To je nešto što se svakako mora promijeniti jer ovako blaga kaznena politika negativno utiče i na prevenciju. Gotovo u svim slučajevima u kojima su građani prijavili kokrupciju, gdje je neko od njih tražio novac ili nije uradio u skladu sa dužnostima, je podignuta optužnica i izrečena je osuđujuća presuda“, naglasila je Tojagićeva.

mito, korupcija Foto: MONDO/ Dragana Božić

Penzioner Zoran Ristić kojeg su policajci zamolili da ispuni upitnik, kazao je da o korupciji ne zna baš mnogo, ali da je protiv toga.

„Ne znam mnogo, međutim kroz razna sredstva informisanja i kroz priče drugara s kojima sam često na kafi vidim da toga ima dosta. Nisam osjetio korupciju na vlastitoj koži, ali drago mi je da se ovakve akcije održavaju“, rekao je Ristić.

Iz MUP-a RS ističu da je potrebno da građani prijavljuju korupciju, jer su to vrlo važne informacije, a bez kvalitetne informacije, dodali su, ne mogu se boriti protiv korupcije.

mito, korupcija Foto: MONDO/ Dragana Božić

„Ovo danas je promotivna kampanja u okviru koje želimo građanima objasniti na koje sve načine mogu prijaviti korupciju, a to su na besplatan broj 122, zatim na broj 051/219-300, zatim putem interneta i aplikacije „Prijavi korupciju“. Treba naglasiti da ova aplikacija štiti identitet tako što uz obrazac dobijete šifru, a tako možete pratiti i dalji tok prijave", rekao je Miroslav Kalabić, načelnik sektora za privredni kriminal i dodao da su imali dosta prijava, koje im mnogo znače jer su građani najbolji izvor informacija.

Kampanju pod nazivom „Stop korupciji“ je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Ambasadom SAD BiH, ICITAP programom, a policijski službenici dijelili su građanima promotivno edukativni  materijal u vezi sa procedurama prijave i procesuiranjem krivičnog djela korupcija, a građani su mogli na licu mjesta ispuniti upitnik.

Pratite MONDO na Facebooku, Twiteru ili Instagramu!

Ostale vijesti