Nikada objavljeni snimak EKV

Autor:

Dvostruki CD "Krug", sa dosad neobjavljenim snimkom akustičnog nastupa kultne beogradske grupe Ekatarina Velika, odnosno Milana Mladenovića i Margite Stefanović 1994. godine u Prištini, dočekao je svjetlost dana u izdanju kuće Mascom.

0
A- A A+

Album “Krug”, posljednje zvučno zabilježeno svjedočanstvo grupe EKV, nastalo na akustičnom koncertu održanom u maju 1994. godine u Prištini - svega pola godine prije smrti Milana Mladenovića (1958-1994), dugo je smatran izgubljenim, gotovo mitskim snimkom. Dvostrukim CD-om u izdanju Mascoma, stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i “krug” se zaista i zatvara (nakon izdanja “Iznad grada”, snimka sa koncerta u Sava centru 1993. godine), piše Seecult.org.

Na albumu “Krug” instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir.

“Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite, čiji se snimak nalazi na ovom albumu, uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere”, naveo je povodom izlaska CD-a “Krug” rok kritičar Aleksandar Žikić.

CD “Krug” se nalazi u pretprodaji na sajtu Mascoma, dok je na sajtu YouTube moguće poslušati prva dva – simbolično odabrana singla, “Kao da je bilo nekad” i “Krug”.

Izvor: YouTube

Izvor: YouTube

Tagovi:

Ostale vijesti