Keks, kubanske vakcine, tarantule iz Prijedora

Autor:

U današnjem Mondo brifingu krećemo se od medicine, preko geopolitike do egzotičnih životinja.

0
A- A A+
brifing Foto: Mondo.ba

KUBANSKA VAKCINA U BIH

Soraida Akosta-Bruks doktorica i jedan od stručnjaka sa Kube koji su zaslužni za CIMAvax - djelotvornu vakcinu za liječenje raka pluća, u intervjuu za "Nezavisne novine" rekla je da je prvi pacijent u BiH zvaničnim putem već dobio vakcinu, a uskoro će biti dostupna i ostalima.

''Vama company je registrovana u BiH, prvog pacijenta smo već uključili u terapiju vakcinama, a sredinom decembra vakcina će biti dostupna i ostalim pacijentima'', rekla je Akosta Bruksova.

"NATO NEĆE PRAVITI BAZU NA BALKANU"

"Ne vidimo prijetnju u regionu zbog koje bi nam bila potrebna baza", rekao je juče NATO zvaničnik na marginama Samita šefova diplomatije u Briselu, odgovarajući na insinuacije je NATO zainteresovan da pravi bazu u Brčkom.

''Baze postavljamo tamo gdje mislimo da je to potrebno. Svaka zemlja ima baze za svoju vojsku na svojoj teritoriji. NATO ima svoje snage na Kosovu i kancelarije u Beogradu, Skoplju i Sarajevu. Mi kao NATO ne vidimo potrebu da postavimo bazu u državama članicama Alijanse. Ne vidimo prijetnju zbog koje bi to bilo potrebno rekao", je zvaničnik Alijanske na brifingu o Zapadnog Balkanu uoči zvaničnog početka NATO samita ministra spoljnih poslova u Briselu, piše "EuroBlic".

HRVATSKA VRATILA KEKS SA GRANICE

Hrvatska sanitarna inspekcija nije dozvolila uvoz 7.176 kilograma keksa proizvedenog u BiH zbog prekoračenja nivoa akrilamida u keksu potvrdio je za "EuroBlic", direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH, Džemil Hajrić.

Akrilamid je potencijalno kancerogena supstanca koja u velikim količinama može da utiče na zdravlje ljudi a nastaje u hemijskim reakcijama na visokom temperaturama.

KAKO ĆE DODJELJIVATI MATERINSKI DODATAK?

Pravo na materinski dodatak od 405 maraka mjesečno koji će od iduće godine prvi put biti uveden u Srpskoj, imaće nezaposlene žene koje se porode u decembru ove godine i nakon toga, piše "Glas Srpske".

Odredbe predloženog zakona o dječijoj zaštiti precizirali su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS nakon što su udruženja koja se bave pravima porodice roditelja i djece tražila pojašnjenje onih koja se tiču materinskog dodatka. U udruženjima kažu da im je nejasno da li pravo na 405 KM imaju i majke koje su se porodile u ovoj godini ili samo one koje se porode iduće jer je predviđeno da zakon stupi na snagu 1. januara 2018. godine.

Prijedlogom zakona propisano je da pravo na materinski dodatak od 405 KM ostvaruje nezaposlena majka u trajanju od 12 mjeseci a za blizance, treće i svako naredno dijete u trajanju o 18 mjeseci.

NEPOSLUŠNE TARANTULE IZ PRIJEDORA

Prijedorčanin Duško Vujinović koji uzgaja egzotične životinje, među kojima počasno mjesto uz zmije i guštere imaju i tarantule, na posljednjoj međugradskoj izložbi sitnih životinja u Prijedoru, gdje je posjetiocima prikazivao svoje ljubimce osjetio je na vlastitoj koži šta znači kada one pokažu zube.
Prvog dana izložbe za glavu ga je ugrizla tarantula iz Brazila a drugog dana tarantula iz Indije, pa tarantula iz Afrike, nakon čega je završio u bolnici, piše Dnevni avaz.
Duško u kući trenutno ima 60 tarantula a do sada su ga ugrizle desetak puta.

Tagovi:

Ostale vijesti