Izetbegović ''ispravio'' Vučića i Čovića VIDEO

Autor:

Dјelovalo je kao da je na današnjem sastanku članova Predsјedništva BIH sa srpskim predsjednikom u Beogradu sve prošlo uz kompromise, do "intervencije" Bakira Izetbegovića...

Trojica članova Predsjedništva BIH u Beogradu. Posle zategnutih odnosa zbog stava bošnjačkog člana predsjedništva Bakira Izetbegovića o Kosovu, koji je nedavno rekao da se nada da će BIH priznati njegovu nezavisnost, danas se u četvoro razgovaralo o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Razgovori, kako je prenio poslije sastanka predsednik Vučić, nisu bili ni jednostavni ni laki. "Nismo tu da bi se voljeli i grlili, već da bi rješavali probleme", rekao je srpski predsjednik.

On je prenio da se, što se političkih pitanja tiče razgovaralo o tri važne stvari - pitanju razgraničenja dvije zemlje, Kosovu i gradnji autoputa Beograd - Sarajevo. Što se Kosova tiče, kako je prenio Vučić, iznijet je stav Predsjedništva BiH da dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, BIH će imati stav kao Republika Srbija. "Veoma smo zahvalni na tom stavu, jer i Srbija poštuje integritet BIH", rekao je Vučić.

Poslije ove Vučićeve izjave, reagovao je opet Bakir Izetbegović. On je na to rekao da će se odluke BIH o ovom pitanju donositi između tri člana predsjedništva u Sarajevu, a ne u Beogradu.

"Mi ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske, ali i Evropske unije", rekao je Izetbegović, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Izvor: YouTube

On je rekao i da je zamolio predsjednika Predsjedništva BIH Dragana Čovića da stav da će BIH čekati stav Srbije o Kosovu iznese kao svoj lični, a ne kao jedinstven stav Predsjedništva BiH.

Onda je predsjednik Vučić rezignirano rekao: "Citirao sam ono što sam dobio zvanično tokom razgovora". "Eto tako izgleda i oko granice i oko svega", završio je Vučić.

Tako je, u prilično napetoj atmosferi završena konferencija za novinare.

A prethodno je bilo rečeno:

Blic u svom online izdanju navodi da je predsjedavajući Predsjedništva BiH "Dragan Čović na sastanku članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tri puta pitao Bakira Izetbegovića da li se slaže da kažu da se stav BiH po pitanju Kosova i Metohije ne mijenja i da je spoljnopolitička odluka da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu, što je Izetbegović sva tri puta potvrdio".

U tekstu pod naslovom "Na ivici skandala: Izetbegović potkopava dogovor sa sastanka..." , ovaj list na svom sajtu navodi da je malo falilo da dođe do ozbiljnog skandala na konferenciji za medije nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Predsjedništva BiH.

Na sastanku Vučića sa Izetbegovićem, Čovićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem dogovoreno je da se izađe sa zajedničkim stavom po pitanju odnosa BiH prema nezavisnosti Kosova, navodi "Blic".

"Izetbegović je na sastanku govorio o tome kako on možda lično misli da BiH možda treba da prizna nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način i da su mediji loše interpretirali njegovu izjavu i izvrnuli je. Onda je dogovoreno da BiH neće menjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav", rekao je izvor koji je prisustvovao sastanku.

Isti izvor je naveo da su se učesnici sastanka dogovarali sa kojim stavom će izaći pred novinare.

"Dragan Čović je tri puta pitao Izetbegovića da li se slaže da kažu da se stav BiH ne menja i da je spoljnopolitička odluka da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu. Izetbegović sva tri puta odgovorio potvrdno", kaže izvor lista.

Izvor "Blica" je naglasio da je Čović, da bi bio siguran, još jednom prije konferencije za štampu pogledao Izetbegovića i pitao: "Znači to mogu da kažem"?, nakon čega je od njega dobio potvrdan odgovor.

Međutim, na konferenciji za medije došlo je do potpunog obrta. Nakon što je Čović rekao novinarima ono što je iza zatvorenih vrata dogovoreno, oglasio se Izetbegović, koji je pokušao da ga prekine, ali ga je Čović zamolio da ga "pusti da završi".

Nakon što je Čović završio, Izetbegović, iako nije trebalo, jer nije bilo predviđeno njegovo obraćanje novinarima, rekao je da će se o stavovima BiH odlučivati u Sarajevu, istakavši da će se posebno uzimati u obzir ono što misle i susjedi, ali i EU.

Vučić i Čović su se pogledali, nasmijali poslije čega je predsjednik Srbije kratko rekao: "Eto vidite kako se mi dogovaramo".

O GRANICI, PUTU, SARADNJI...

Veoma važno pitanje u razgovorima je granica između Srbije i BIH...

O tome, Vučić je rekao da su danas u non pejper formi dati predlozi, odnosno da ih je Srbija dala.

"Čini mi se da smo dobili načelnu saglasnost BIH, sačekaćemo da komisije rade", rekao je Vučić i objasnio:

Srbija je Bosni i Hercegovini ponudila prijedlog rešenja granice u vidu non-pejpera, po kojem bi Srbija dobila HE "Zvornik" i HE "Bajina Bašta" u cjelini na teritoriji Srbije.

Kaže da su predstavnici Predsjedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Vučić i dodao da je ideja bila Srbija, što se Hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, ima pravo međunarodne službenosti na 99 godina.

S naše strane smo napravili kompromise za koje ne bismo dobili lako odobrenje Skupštine Srbije i građana Srbije, rekao je Vučić.

Razgovaralo se i o dva dijela teritorija u opštinama Priboj i Rudo, tu bi bila razmjena teritorija na metar kvadratni, pa bi Srbija uzela dio koji joj je važan zbog pruge, a istu kvadraturu bi ponudili BIH - u pitanju je mala količina zemjena teritorija na tom dijelu.

"Nama je važna pruga Beograd - Bar, oko Štrpca. To bi mi uzeli i ponudili bi istu površinu u metrima kvadratnim", kazao je Vučić.

Prva tema razgovora bila je izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd, a na tu temu je, kako kaže, Srbija iznijela fer stav.

Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, kazao je Vučić.

Što se ekonomskih pitanja tiče, Vučić je rekao da je spoljnotrgovinska razmjena između Srbije i Bosne i Hercegovine u prvih deset mjeseci ove godine 1,424 milijarde evra. To, kako je rekao, svrstava BiH na mjesto jednog od najvažnijih trgovinskih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, kao i obrnuto.

"Naši ekonomski rezultati i sadradnja Srbije i BiH su čak i iznad nivoa političkih odnosa, koje ne bih ocijenio kao loše", rekao je Vučić na pres konferenciji nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

On je rekao i da su preko timova Vlade Srbije i Veća ministara BiH, otklonjene barijere u trgovin vezane za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH.

Olakšan je i izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mlijeka i mlečnih prozivoda u BiH, kao i izvoz šećera iz Bosne u Srbiju.

Ostale vijesti