Neverovatne činjenice o dojenju

Autor:

Za majke je dojenje predivno iskustvo i prilika da se bolje povežu sa bebom, a ove činjenice su dokaz i da je majčino telo jedna neverovatno savršena mašina.

0
A- A A+

Možda to niste znali, ali dojenje pomaže majkama da vrate staru kilažu - dojenjem se dnevno izgubi oko 500 kalorija! Osim toga, dojenje troši oko 25 odsto energije tela, dok mozak za svakodnevne aktivnosti troši oko 20 odsto.

Dojenje nije uvek lako, ali je instinktivno. Novorođenčad koja prvih sat vremena nakon rođenja provedu u maminom naručju verovatno će početi sami, instinktivno da traže maminu dojku.

Bez obzira na to da li je majka desnoruka ili levoruka, najverovatnije je da će u desnoj dojci imati više mleka - kod dve trećine majki je tako.

Mleko ne izlazi samo kroz bradavicu, već kroz pore kojih ima između 10 i 20 raspoređenih oko bradavice.

Količina mleka koju majka proizvodi nema veze sa njenom veličinom grudi.

Tokom dojenja se proizvodi hormon oksitocin koji opušta i mamu i bebu, a ukus mleka zavisi od onoga što majka jede. Takođe, istraživanja pokazuju da je dete kasnije sklonije da proba određenu namirnicu ukoliko ju je majka jela dok je dojila bebu.

Pored toga, interesantno je da se mleko menja u zavisnosti od detetovih potreba. Najpre se proizvodi pomalo lepljiv, žućkasto-beli kolostrum koji je bogat proteinima. Nekoliko dana kasnije mleko postaje vodenastije i može čak da bude svetlo plave boje, a kasnije postaje gušće i masnije, kremastije, jer detetu treba "jače" da bi ojačalo i poraslo.

Ostale vijesti