• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veći podsticaji poljoprivrednicima pod upitnikom

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Iako su poljoprivrednici RS početkom ove godine odustali od najavljenih protesta zbog nesplaćivanja ionako malih podsticaja, situacija u budžetu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za narednu godinu nije ništa bolja.


Naime, planirani budžet Vlade RS za ovo ministarstvo za narednu godinu je isti kao i ovogodišnji i iznosi 60 miliona KM, a trebao bi biti razmatran naredne sedmice. Iako se poljoprivrednici žale na male podsticaje i nelojalnu konkurenciju iz EU, u ministarstvu kažu da treba biti realan.

„Mi nemamo mehanizme da spriječimo uvoz hrane iz zemalja EU, ono što nam preostaje je da kupujemo domaće proizvode. Jedini način je da smanjimo potrošnju proizvoda koje dolaze iz inostranstva i na taj način pomognemo našoj prerađivačkoj industriji ali i poljoprivrednim proizvođačima. Što se tiče podsticaja, naši podsticaji se u zadnjih nekoliko mjeseci isplaćuju ubrzanom dinamikom. Mi smo izmirili sve naše obaveze iz ranijih godina prema poljoprivrednim proizvođačima a do danas smo iz ove godine od planiranih 60 miliona isplatili 35 i po miliona maraka. Znači imamo jako dobru dinamiku i mi ćemo nastaviti narednih nekoliko sedmica do kraja godine ali i naredne godine isplatu obaveza iz tekuće godine i pripremu pravilnika za podsticaje za 2018.“, rekao je Boris Pašalić, zamjenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Iako su u martu poljoprivrednici poručili da neće odustati od svojih zahtjeva za povećanje agrarnog budžeta, jednake subvencije kao u Federaciji, plavi dizel, i kvartalne isplate subvencija, izgleda da do povećanja podsticaja ipak neće doći.

„Budžet od 60 miliona maraka nisu jedina sredstva koja se izdvajaju za našu poljoprivrednu proizvodnju, ne treba zaboraviti da smo mi obezbjedili pet miliona maraka koje smo isplatili u zadnjih mjesec dana našim poljoprivrednim proizvođačima iz sredstava Fonda solidarnosti, još pet miliona iz Klirinškog duga koje će biti plasirane u nabavku sistema za navodnjavanje, a imamo i sredstva iz raznih projekata, sredstva iz IRB-a. Znači mi ne govorimo samo o 60 miliona maraka na godišnjem nivou, nego oko 170 miliona iz ostalih izvora. Situacija u budžetu je takva da moramo biti realni“, istakao je Pašalić i naglasio da se budžet priprema i da je prijedlog Vlade da ta sredstva budu na ovogodišnjem nivou, odnosno 60 miliona KM , s tim da postoji mogućnost da se za kapitalne investicije obezbjede dodatna sredstva.

„Mi očekujemo da će to tako biti usvojeno na sljedećoj sjednici Narodne skupštine RS“, kaže Pašalić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE