Dukić: Pripremamo tužbu protiv Hrvatske

Autor:

Savez logoraša Republike Srpske tužiće Hrvatsku za naknadu štete za 222 logora i Herceg-Bosnu za 47 logora u kojima su proteklog rata bili zarobljeni, ubijani i mučeni Srbi, izjavio je predsjednik Saveza Branislav Dukić.

0
A- A A+

Dukić je rekao Srni da je, prema evidenciji Saveza logoraša Republike Srpske, kroz logore u Hrvatskoj i Federaciji BiH u Herceg-Bosni prošlo oko 7.000 srpskih logoraša.

On je naveo da će Savez logoraša Republike Srpske zatražiti od Vlade Srpske da im republička Advokatska komora da na raspolaganje deset advokata, da bi se formirao advokatski tim koji će zajedno sa srpskim logorašima raditi na pripremi ove tužbe.

Dukić je dodao da će srpski logoraši u saradnji sa Advokatskom komorom Republike Srpske dogovoriti pred kojim sudom će biti podnesena tužba. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon nedavnog sastanka u Mostaru sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem pozvao je sve logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili u BiH, da tuže BiH.

"Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira u čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se događalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao dejtonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima", istakao je Čović.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorici funkcionera Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio – međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

Tagovi:

Ostale vijesti