Mislite da je "malo po guzi" OK? Varate se!

Autor:

O ovoj temi svaki roditelj bi imao šta da kaže.

0
A- A A+

Dok jedni smatraju da su batine neophodne da bi deca bila dobro vaspitana, drugi to smatraju potpuno nepotrebnim. Čak je i mišljenje stručnjaka podeljeno kada je reč o toj temi, ali ovog puta je istraživanje "stalo na stranu" onih koji smatraju da decu ne treba tući.

Studija u kojoj je učestvovalo 758 odraslih ljudi sprovedena je u Teksasu, a učesnici su odgovarali na pitanja o fizičkom kažnjavanju kada su bili deca, kao i iskustvima sa nasilje u ljubavnim vezama kada su odrasli.

Skoro 20 odsto ispitanika priznaje da je počinilo nasilje u vezi, a od tog broja je njih 68 odsto bilo fizički kažnjavano u detinjstvu - neke od njih su roditelji udarali samo rukom, a neke i objektima.

Istraživači kažu da su otkrili "značajno pozitivnu vezu" između fizičkog kažnjavanje dece i nasilja koje ta deca čine kada odrastu. Veza je primetna čak i kada se izoluju faktori poput pola, etničke pripadnosti, uzrasta, obrazovanja roditelja.

Drugim rečima, stručnjaci tvrde da "nekoliko po guzi" povećava šanse da će dete tako kažnjavano biti nasilno kada odraste.

Inače, i ranija studija je utvrdila da su osobe koje su roditelji tukli u detinjstvu agresivnije kada odrastu, pa čak i da su skloniji korišćenju droga i alkohola.

Psihoterapeut Majra Mendez kaže da to nije iznenađujuće.

"Fizičko kažnjavanje je zastrašujuće i štetno za dete. Udaranje rukom ili predmetom uči dete da je to način kako se problemi rešavaju, a to može da se prenese i u svet odraslih", kaže ona.

"Ako udarite svoje dete, učite ga da je udarac u redu. Zato ima smisla da će, kada odrastu, na isti način želeti da ‘kazne’ nekoga na isti način", saglasna je i pedijatar Đina Posner.


Ostale vijesti