"Odsustvo rata ne znači mir, posebno u BiH"

Autor:

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus izjavio je danas, pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, da je taj sud, uprkos svim skepticima, završio svoj rad kako je bilo planirano, i istakao da je "misija ispunjena".

0
A- A A+


"Ponosan sam da danas pred Savetom bezbednosti UN mogu da kažem: Misija je ispunjena",rekao je Ađijus podnoseći poslednji izveštaj Međunarodnog krivičnog truibunala za bivšu Jugoslaviju.

ŠEŠELJ I KARADŽIĆ...

Pravnosnažna presuda Šešelju biće izrečena u prvom delu 2018, Karadžiću do kraja 2019, kaže predsednik tog suda Teodor Meron.

 On je ocenio da je formiranje Haškog tribunala bilo prekretnica i jedan od trenutaka kojima se međunarodna zajednica može ponositi.

Ađijus je dodao da je Tribunal donosio nepristrasnu, nezavisnu i efikasnu pravdu za zločine koje su počinili pojedinci, a ne narodi ili vlade.

Ne želi, kazao je, da navodi sve logističke i finansijske probleme sa kojima su se u sudu suočavali, on je rekao da iz tih teškoće niko ne treba da zaključi da traganje za međunarodnom pravdom nije vredno.

Hag Srbe osudio na 1. 200 godina zatvora

Ako verujemo u međunarodnu pravdu, moramo da prihvatimo da su za nju potrebno vreme i sredstva, ali da vredi toga, dodao je Ađijus.

"Da li smo mogli bolje, verovatno. Da li smo mogli biti efikasniji, rekao bih da. Da li smo imali izbor - živeti sa alternativom da se ne učini ništa imalo bi mnogo mnogo većui cenu", rekao je Ađijus.

Prema njegovim rečima neuspeh Haškog tribunala značio bi i neuspeh cele međunarodne zajednice.

Ađijus kaže da okončanje rada i mandata Tribunala ne znači da je njegov rad završen, jer veliki broj zločina treba da bude procesiran pred sudovima zemalja bivše Jugoslavije.

Ocenjujući da nesrećni događaji poslednjih dana rada tribunala ne treba da zasene poslednje nedelje rada i zaostavštinu suda, on je pozvao UN da pomogu i podrže institucije i aktere na terenu, jer se revizionizam i nacionalizam ne mogu izgnorisati.

"Odsustvo rata ne znači mir, posebno u Bosni i Hercegovini", rekao je Ađijus.

On rekao da je Tribunal "svetionik nade u borbi protiv nekažnjenosti za masovne zločine".

Ostale vijesti