Rusija: Ko je kriv za varvarske zločine nad Srbima

Autor:

Rusija je danas u Savetu bezbednosti UN ocenila da je Haški tribunal "diskreditovao celu ideju međunarodne pravde".

1
A- A A+

  Na sednici o poslednjem izveštaju o radu Tribunala, ruski ambasador rekao je da je taj sud primenjivao "dvostruke aršine" u svom radu jer niko nije osuđen za "varvarske" zločine nad Srbima.

Rusija je ocenila da je Tribunal "potkopao napore" da se u bivšoj Jugoslaviji "uspostavi mir postizanjem pravde" time što su njegove presude izazivale nove sporove među državama i narodima u regionu.

"Tribunal će ostati zabeležen u istoriji kao sud koji je Vojislava Šešelja držao 11 godina u pritvoru", kazao je zastupnik Rusije.

Prema njegovim rečima, Tribunal nije optuženima pružao primerenu zdravstvenu negu, sve vreme tvrdeći suprotno.

Ruski ambasador rekao je da je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević 2006. umro u pritvoru, pošto je sud odbio da ga pusti na lečenje u Rusiju.

"Ljudi nisu mogli biti lečeni u Rusiji, uprkos našim garancijama", rekao je ruski predstavnik, aludirajući i na generala Ratka Mladića, koga Tribunal, takođe, nije pustio na lečenje u Rusiju.

Rusija je podvukla i da samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala prošle srede, dovodi u pitanje bezbednosne procedure u tom sudu.

Ostale vijesti