''Nismo očekivali da nas toliko vole''

Predstavnici slovenačkog Merkatora izrazili su danas zadovoljstvo poslovanjem 83 poslovnice koje su krajem oktobra vratili u BiH.

0
A- A A+
Piter Zavrl Foto: MONDO/Brnakica Spasenić

Član Uprave Merkatora Piter Zavrl je kazao danas u Banjaluci da imaju ukupno 1.250 zaposlenih u BiH, da broj nije smanjivan, nego naprotiv, da je bilo dodatnih zapošljavanja.

- U Federaciji BiH smo otvorili tri nove prodavnice. Ja sam iznenađen i srećan što se ovo desilo sa Merkatorom. Nismo očekivali da nas kupci toliko vole. Zadovoljni smo ali to još nije onaj Merkator koji je ovdje nekada bio – dodao je Zavrl.

Upitan o poslovanju preostalih poslovnica Konzuma u BiH, Zavrl je kratko dodao:

- Nadam se da će Konzum početi bolje raditi. Želimo im sve najbolje – kazao je Zavrl.

On je danas u Privrednoj komori RS razgovarao sa predstavnicima firmi iz RS o mogućnosti plasiranja prehrambenih proizvoda iz RS i BiH u Sloveniji.

- Merkatorova komercijalna politika je bila što više proizvoda sa mikroregije, gdje filijala postoji, a onda multinacionalno. Ima velikih prilika i za male dobavljače. Naš projekat je, mi volimo domaće – dodao je Zavrl i kazao da oni sada žele da što više proizvoda iz BiH bude na Merkatorovim policama u Sloveniji, za razliku od situacija koja je bila prije desetak godina.

Pero Marić iz banjalučke fabrike Vitaminka je objasnio da nije dovoljno da se samo promijeni, odnosno vrati ime Merkator u BiH, ako se ne vrati i stari partnerski odnos koji su nekada imali.

- Vjerujemo obećanjima Merkatora. Dobili smo i uvjerenje da će roba iz RS i BiH biti na njihovim policama – kazao je Marić.

Istakao je i da je dio starih dugovanja Konzuma ostao, ali da je iznos smanjen, kao i da Merkator redovno izmiruje novopristigle fakture.

U Privrednoj komori RS smatraju da RS ima kvalitetne proizvode koji mogu zadovoljiti izbirljivo tržište EU, prije svega Slovenije.

- U Sloveniji živi veliki broj ljudi sa ovih prostora pa, pored kvaliteta domaćih proizvoda, možda i to bude jedan od argumemata za prolaznost naših proizvoda – istakao je Pero Ćorić iz PK RS.

Ostale vijesti