''Izetbegovićeva politička sramota i nekultura''

Autor:

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je sramota za BiH postupak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prilikom zvanične posjete članova Predsjedništva Beogradu.

0
A- A A+

  "To je ružna slika koja je otišla u javnost. U pripremi posjete, koja je jedna od najvažnijih, trebalo je da dođe do usaglašavanja stavova, a ne svako da zna našu sramotu", rekao je Čubrilović.

Izetbegović je juče u Beogradu u toku zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem demantovao navode koji se odnose na pitanje Kosova, a koje je samo nekoliko minuta prije iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

ČAVIĆ: Zajednički stav je nemoguć

U Predsjedništvu BiH nemoguće je zauzeti zajednički stav i postići jedinstven politički pristup u manifestaciji spoljne politike, a time i odnosa sa Srbijom, ocijenio je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić, komentarišući isti događaj.

Čavić je rekao Srni da to što se juče desilo u Beogradu predstavlja nastavak nemogućnosti za postizanje sporazuma unutar Predsjedništva BiH o jednistvenom stavu o brojnim pitanjima, a samim tim i o pitanju bilateralnih odnosa BiH i Srbije.

On je naveo da je diplomatski neuobičajeno da onaj koji nije predsjedavajući Predsjedništva BiH daje bilo kakvu izjavu u trenutku kada su ostala dva člana Predsjedništva tu, dodajući da je to bila potreba Izetbegovića da pridobije bošnjačko biračko tjelo.

“Izetbegovićeva jučerašnja manifestacija nije bila namijenjena opštoj javnost, već bošnjačkoj s ciljem da bi on, po tradiciji, nastavio svoj politički nastup u ekskluzivnosti zasupanja bošnjačkih interesa. Ne vjerujem da Izetbegović u tome uspijeva. Jedino uspijeva u prikazivanju ružne slike o BiH”, naveo je Čavić.

GOVEDARICA: Diplomatski presedan

Istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare u Beogradu jedna je vrsta diplomatskog presedana, imajući u vidu da je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović bio onaj koji zvanično istupa u ime BiH, ocijenio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Govedarica je rekao da je Izetbegović po ko zna koji put neprijatno iznenadio svojim istupima, ali da je to očigledno njegov stil ponašanja. 

On je dodao da ga raduje diplomatska pobjeda Srbije, s obzirom da je Čović saopštio zvanični stav Predsjedništva da nije za priznavanje samoproglašenog Kosova dok to pitanje ne bude usaglašeno sa stavom Srbije.

“Izetbegović je juče, praveći diplomatski skandal, saopštio javnosti da će to pitanje biti tretirano u okvirima Dejtonskog sporazuma, a to znači da bez srpskog člana Predsjedništva to pitanje neće moći biti na dnevnom redu”, rekao je Govedarica.

On je izrazio žaljenje što na jučerašnjem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nisu dogovoreni detalji kada je riječ o granici, te ocijenio da je korektna ponuda Vučića u vezi sa trasom auto-puta Beograd-Sarajevo.

BORENOVIĆ: Nedostatak političke kulture

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare u Beogradu i nedostatka političke kulture.

Borenović je ocijenio da je istup Izetbegovića u toku zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio nediplomatski i nepotreban. 

“To pokazuje da bošnjački narod ima problem sa liderstvom i da im očigledno nedostaje čovjek koji bi se sa potpuno racionalnim, dobrosusjedskim odnosom, pobrinuo da cijeli region ide naprijed”, rekao je Borenović.

On je poručio da je za saradnju neophodno da sve strane imaju ljude koji su dovoljno mudri i razumni da pružene ruke saradnje prihvate na obostranu korist.

Borenović je konstatovao da je ponašanje srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića pokazalo kako ozbiljan i mudar političar treba da se odnosi državniči prema svojim obavezama.

Ostale vijesti