PAZITE: Onlajn "doktori" često greše

Autor:

Sajtovi koji se bave dijagnostikovanjem bolesti uglavnom ne nude prave informacije onima koji u pretraživač ukucaju svoje simptome, pokazalo je istraživanje.

0
A- A A+

Ljudi zbog raznih simptoma, pre odlaska doktoru, guglaju ili traže onlajn odgovor za svoje boljke. Međutim, svega u 34 odsto slučajeva dobiju pravi odgovor.

U studiji objavljenoj u "Britanskom medicinskom žurnalu", naučnici su proveravali 23 internet stranice koje tvrde da nude prave informacije za dijagnozu i lečenje. Ustanovljeno je da to uspešno čini tek malo više od trećine. Istovremeno, uputstva koja daju o lečenju nešto su bolja i sa sigurnošću od 57 odsto daju ispravan savet.

Najtačnije odgovore su dali "Dokrispons" /docresponse.com/, i to 50 odsto, "Femili doktor" /familydoctor.org/,  47 odsto, i "Izabel" /isabelhealthcare.com/, 44 odsto tačnih odgovora.

Pojedini lekari kažu da je provera na internetu dobra kako bi se smanjile nepotrebne posete zdravstvenim ustanovama, ali naučnici tvrde suprotno.

Dve trećine pacijenata koji su proveravali simptome posetili su ljekara, iako im nije bio potreban. Neke pacijente motiviše strah.

Naučnici se nadaju da će ovo istraživanje pomoći da stranice za proveru simptoma budu tačnije, a da će pacijenti biti svesniji da onlajn dijagnoze treba uzimati sa više rezerve.


Tagovi: