BRIFING: Lukačevo pismo, ponavljanje istorije...

Autor:

Koliko ćemo da se zadužimo nakon povećanja akciza, ko će biti kandidati vladajuće koalicije, šta je o Salkiću napisao Lukač i šta se događa u Ambasadi BiH u Teheranu. Sve na jednom mjestu u MONDO Brifingu.

BRIFING: Lukačevo pismo, ponavljanje istorije... Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Bez akciza nema kredita

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Jan Braun izjavio je da skoro pola milijarde evra kredita namijenjenih BiH čeka dok ne bude riješeno pitanje akciza.
Braun je precizirao da je 221 milion evra blokiran zbog akciza, plus 250 miliona koji bi bili potpisani ove godine.

"Sve je zaustavljeno dok se ne riješi pitanje akciza, odnosno način na koji ćete vraćati kredite", rekao je Braun za "Dnevni avaz".

Braun je naglasio da su akcize temelj bez kojeg je nemoguće sagraditi auto-put.

On je istakao da je fokus interesa i ulaganja EBRD u BiH izgradnja auto-puteva i dodao da ova finansijska institucija dijeli stav Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije da je najbrži, najlakši i najefikansiji način za gradnju auto-puteva usvajanje dodatnih akciza.

"Samo su dva moguća izvora za otplatu dugova koji se stvore. Prvi su akcize, a drugi smanjenje javne potrošnje", istakao je Braun.

Prema njegovim riječima, akcize su najbolje rješenje, jer je sve čisto, transparento i sakupljeni novac ide direktno na račun entitetskih preduzeća nadležnih za auto-puteve.

Ponavljanje istorije na izborima

Milorad Dodik i Željka Cvijanović najizvjesniji su kandidati vladajuće koalicije za pojedinačne funkcije na narednim opštim izborima, piše danas „Euroblic“ pozivajući se na izvore u SNSD-u.

Niko iz vladajućih stranaka ovu informaciju nije potvrdio, a list navodi da su u igri još i Siniša Karan, te Nebojša Radmanović. Napominje se da bi kandidaturom za Predsjedništvo BiH Milorad Dodik ponio dobar dio kampanje na svojim leđima, odnosno da bi svojim autoritetom pogurao i Cvijanovićku koja bi se kandidovala za predsjednika.

Imajući u vidu da su najozbiljniji kandidati opozicije Mladen Ivanić (za predsjednika) i Mirko Šarović (za člana Predsjedništva), moglo bi da dođe do svojevrsnog ponavljanja istorije, odnosno reprize duela iz prošlosti. Dodik i Šarović su bili protivkandidati za predsjednika RS 2000. godine, kada je pobijedio Šarović, a Ivanić i Cvijanovićeva su prije tri godine odmjerili snage u trci za Predsjedništvo BiH kada je više glasova osvojio Ivanić.

Šta je Lukač napisao o Salkiću

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naveo je u otvorenom pismu da potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić ovih dana u javnost plasira opasne poruke, koje su u službi raspirivanja međuetničke i vjerske netrpeljivosti.

Lukač je u pismu upozorio Salkića da svojom nepromišljenošću poziva na urušavanje Ustava i zakona Srpske i BiH.

"Pozivanjem OHR-a, ostalih međunarodnih organizacija i Upravnog odobra za sprovođenje mira u BiH da prenesu pitanje javne bezbjednosti građana sa entiteta na nivo BiH, direktno urušavate ustavni poredak ove zemlje", istakao je Lukač u pismu, koje je sinoć objavio RTRS.

Lukač navodi da Salkić poziva predsjednika i članove Vlade Srpske, predsjednika Srpske i druge srpske funkcionere da svojim djelovanjem smire nacionalne strasti zarad mira i stabilnosti, iako ih upravo on raspiruje svojim riječima i ishitrenim reakcijama.

Kako se troše pare u Ambasadi BiH u Teheranu

Ministarstvo spoljnih poslova BiH urgentno je poslalo reviziju u ambasadu u Teheranu zbog informacija o finansijskim malverzacijama i sukobu ambasadora Kemala Muftića (SDA) sa drugim čovjekom Ambasade Satkom Bitangom, diplomatom navodno bliskim SBB-u, pišu „Nezavisne“.

Osim istrage o samom personalnom sukobu između njih dvojice interna revizija bi trebalo da utvrdi i na koji način su pisane i korištene dnevnice za službena putovanja, odnosno na koji način su isplaćivane plate u ovom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Informaciju je u petak potvrdio i sam ministar Igor Crnadak, navodeći da je revizija već poslana u ovaj DKP.

"Po prijemu informacija o odstupanjima od redovnog načina funkcionisanja Ambasade BiH u Teheranu u ovaj DKP upućena je revizija Ministarstva. Kabinetu ministra još nije dostavljen izvještaj o provedenoj proceduri revizije. Dok sam ja na poziciji ministra, nikakve nezakonitosti se neće tolerisati i svaka sumnja biće provjerena, kako u Teheranu, tako i u bilo kom drugom DKP-u", rekao je Crnadak.

Novinar 300 dana u zatvoru

Više od 200 njemačkih i međunarodnih umjetnika i akademika uputilo je poziv za oslobođenje novinara njemačkog dnevnika "Velt" Deniza Jučela koji je u zatvoru u Turskoj skoro 300 dana.

Prema pisanju lista "Vekt", među navedenim umjetnicima su i dobitnici Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk i Elfrid Jelinek.

"Sutra će se navršiti 300 dana od kako je Jučel u zatvoru u Turskoj. U zatvoru je sa maksimalnim mjerama obezbjeđenja bez optužnice. 300 dana je previše", ističe se u apelu.

Jučel, koji ima dvojno njemačko-tursko državljanstvo u zatvoru u Turskoj je od februara i optužen je "za terorističku propagandu" i "podsticanje naroda".

Tagovi:

Ostale vijesti