Tako mala, a tako moćna

Autor:

Ko bi rekao da nešto tako malo poput ljute papričice može da napravi tako velike promene u organizmu...

Tako mala, a tako moćna Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ljuti začini ili ljuta papričica su od onih stvari koje ili obožavate ili ne volite, nema sredine. A evo kako utiče na vaše telo...

Receptori za bol na jeziku "polude"

Ako ste ikada uzeli samo zalogajčić ljute papričice, znate da privremeno imate osećaj kao da vam jezik gori.

Ne morate da brinete jer, iako je možda trenutno neprijatno, to neće ostaviti nikakve dugoročne posledice, a gorući osećaj se javlja usled kapsaicina, supstance koju sadrže ljuti začini.

Kapsaicin se vezuje za receptore na jeziku, koji detektuju temperaturu i čine da osećamo nešto slično bolu. Zbog toga imate utisak kao da vam nešto gori u ustima ili da vas boli, iako ste sasvim u redu.

Temperatura raste

Uvek kada pojedete nešto ljuto, telo prolazi kroz termogenezu, što je zapravo proces u kojem se povećava unutrašnja temperatura tela. Zbog toga počinjete da se znojite, možda vam čak i nos curi, a lice postaje crveno jer se šire krvni sudovi, pa krv brže teče. Ne brinite, i to je bezopasno.

Poboljšava se raspoloženje

Ubrzo nakon što vas jezik zapeče od ljutog, nervni sistem odgovara na "poziv u pomoć" koje dobija od tela i ispušta endorfin, hormon sreće.

Ovaj hormon pomaže da bolje podnosite bol, a to radi baš tako što nerve na jeziku čini tolerantnijim na bol. Skraćeno: jedete ljuto, osetite bol, pa onda sreću.

Srce radi brže

Svako ko jede ljuto osetio je da mu nakon toga srce radi brže. Razlog za to je što se zbog ljutine povećava protok krvi do stomaka, a time se ubrzava i rad srca koje pobljšava cirkulaciju u celom telu. To je samo odgovor na „vrelinu“ koju ste upravo pojeli.

Više pljuvačke

Ili, što bi rekli, ide vam voda na usta. Šalu na stranu, nakon što pojedete nešto ljuto, moguće je da vam curi nos, ali i da proizvodite više pljuvačke. Razlog za to je što ljutina podstiče rad pljuvačnih žlezda, pokušavajući da proizvedu dovoljno pljuvačke da isperu kapsaicin koji se našao u ustima. Dakle, spremite salvetu...

Možda ćete imati gorušicu

Ako vas inače muči gorušica, jedna od stvari koje bi svakako treba da izbegavate je ljuta hranu jer njeni sastojci podstiču gorušicu. Zapravo, to što osećate kad pojedete ljutu papričicu nije prava gorušica, već se kapsaicin vezuje za receptore u jednjaku, ali je osećaj isti kao kad imate gorušicu.

Mogući su i grčevi u stomaku

To se ne dešava svima, ali kod nekih ljudi ljuta hrana može da uzrokuje grčeve u stomaku. Naime, postoje receptori za bol koj se nalaze duž tankog creva, a koji u kontaktu sa kapsaicinom mogu da uzrokuju pojavu grčeva u stomaku.

Ukoliko vam se javljaju grčevi kad jedete začinjenu hranu, možda bi trebalo da smanjite količinu ljutog, zbog grčeva, ali i potencijalne dijareje.

Ublažava se reakcija na sezonske alergije

Alergolog dr Kliford Baset kaže da kapsaicin koji se nalazi u ljutim začinima može da pomogne kada vam se zapuši nos zbog sezonskih alergija.

Pomaže u mršavljenju

Daleko od toga da je dovoljno da samo jedete ljutu papriku da biste smršali, ali ako vodite računa o ishrani i vežbate, malo ljute hrane može da ubrza skidanje viška kilograma. Kapsaicin podiže unutrašnju temperaturu tela i ubrzava metabolizam, time ubrzavajući i sagorevanje masti i skidanje viška kilograma.