Kuvano vino - ukusno i zdravo

Autor:

Evo recepta, a evo i razloga više za uživanje u kuvanom vinu ove zime.

0
A- A A+
vino, kuvano vino Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Jedna čaša kuvanog vina može pozitivno uticati na nivo holesterola.

Istraživanje nedavno sprovedeno u Španiji pokazalo je da crno grožđe u svim svojim "pojavnim oblicima" snižava nivo holesterola. Kod osoba koje nemaju povišen nivo holesterola, nakon čaše vina on se spušta za devet, a kod onih koji imaju povišen holesterol, za čak 12 odsto.

Sad kad imate ove podatke da "umirite savest", evo i recepta:

Sastojci:

5 decilitara polusuvog crnog vina

2,5 decilitara vode

3 kašike šećera

1/2 kašičice karanfilića

malo cimeta

nekoliko kriški pomorandže

Priprema:

U sud stavite vodu, dodajte šećer pa zagrejte. Dodajte karanfilić i cimet kad proključa pa sipajte vino. Nastavite da grejete, ali ovaj put do ključanja.

U čaše od debljeg stakla sa ručkom ili šolje stavite jednu, dve kriške pomorandže, sipajte vino, poslužite i uživajte.