• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Otvorenih karata" sa... Zoranom Tošićem!

"Čestitam Zvezdi na rezultatima u Evropi, ali u derbiju trenutna forma i mesto na tabeli nikada nisu igrali značajnu ulogu. U toj utakmici odlučuju ponos i ljubav prema klubu", kaže fudbaler Partizana Zoran Tošić

 "Otvorenih karata" sa... Zoranom Tošićem! Izvor: MONDO/Neša Petrović

...

Od njega zavisi. Ukoliko bude u timu, imamo utakmicu. U suprotnom, nazire se rezultat. A sa rezultatom i novi šampion Srbije.

Odavno Partizan nije toliko zavisio od samo jednog igrača, kao Đukićev tim od Zorana Tošića.

"Još nisam osetio gorčinu poraza u derbiju i daću sve od sebe da se nađem u sastavu. Imam još jedan pregled, optimista sam i verujem da će sve biti u redu", uliva Bambi nadu navijačima crno-belih.

Četiri utakmice, dve pobede, dva poraza. Odličan skor. Ali, to nije više ona ista Zvezda.

"Izuzetno ozbiljan protivnik i ja im od srca čestitam na rezultatima u Ligi Evrope. Ipak, u derbiju trenutna forma i mesto na tabeli nikada nisu igrali značajnu ulogu. U toj utakmici odlučuju ponos i ljubav prema klubu".

Ljubav i pripadnost. Poput one koju je u Kruševcu na sebi svojstven način demonstrirao Vladimir Stojković.

"Stojke je hteo sebi da izvede aut, pa sam sebi da centrira na glavu. On je neverovatan. Da je više Stojketa, Partizan bi bio mnogo bolji tim. Ne trebaju nam scene poput one sa Ožegom i Sumom. Moramo da smirimo glavu i da shvatimo da je trener taj koji donosi odluke. U Partizanu imamo mnogo dobrih penaldžija i ne možemo da se opredelimo ko će da šutira. Obojica su htela najbolje. Napadačima je u krvi da iz svake situacije teže golu. Jevta se nije osećao najbolje i zamolio je Ožegovića da preuzme odgovornost, a Suma je osetio trenutak da konačno razbije maler".

U duelima sa Viktorijom Plzenj nema prostora za improvizaciju. Sve mora da funkcioniše besprekorno ukoliko se želi u osminu finala.

"To je ekipa koja ume da igra na rezultat. Sećam se da su nas dobili u Ligi šampiona dok sam bio član CSKA. Mislim da će Đuka protiv Čeha sigruno napasti sa dva špica jer to je njegov fudbalski rezon. Probali smo nekoliko puta u drugačijem sistemu, ali nam je falio taj jedan gore. Kada Tavamba zadrži loptu, da taj drugi pobegne i uđe u šansu".

Zvezda se navadila na Tošićeve bivše klubove. Posle Kelna, red je došao na CSKA.

"Neće im biti nimalo lako. Moskovljani su iskusan tim koji godinama igra zajedno. Imam utisak da od malih nogu znam za braću Berezucki, Ignjaševiča i Akinfejeva. Rusi su favoriti, ali Zvezda igra odlično i sve je moguće. Čuo sam se sa bivšim saigračima odmah posle žreba. Bilo bi mi drago da se sretnemo u narednoj fazi, ali nemam ništa protiv želje Vujadina Savića da se Večiti derbi dogodi u polufinalu Lige Evrope".

Izvor: MN PRESS

...

Mešamo špil i otvaramo karte. Još samo da se Tošić opredeli za sistem.

"Neka bude 4-2-3-1. Godinama sam ga igrao u CSKA i savršeno se uklapa u moje karakteristike. Mada meni kao krilnom igraču odgovara i 4-4-2, jer u tom slučaju protivnički štoperi moraju da motre na naša dva špica i nemaju vremena da pomažu bekovima".

DETINJSTVO – MUZIKA, POROCI, FILM, VIC – MODA, NOVAC – BES, KNJIGA, MEDIJI – SEKS.

"Odličan sastav. Ne menjam ništa. Možda samo jedan taktički potez, NOVAC u špic pored SEKSA. Da odmah preuzmemo inicijativu".

DETINJSTVO
Lopta kao prva asocijacija. Od jutra do mraka. Roditelji nisu znali kako da me uvuku u kuću. Imao sam u naselju sportski centar sa fudbalskim, košarkaškim i teniskim terenom. Naravno, otvoren uvek i za svakog. Ne kao danas kada se sve naplaćuje. Srce i dalje vuče ka Zrenjaninu i skoro sam postao predsednik FK Radnički. Otvorio sam i Akademiju za najmlađe i bratu Darku prepustio brigu o svemu. Oformio je sjajnu trenersku ekipu, mlade momke, bivše igrače koji vole da rade sa decom. Posle pionira, kadeta i omladinaca, sada je zaživeo i prvi tim.

MUZIKA

Proveo sam mnogo godina u Rusiji i zavoleo njihovu muziku. Nekako mi prija taj zvuk. Ne ono staro, narodno. Više ove modernije stvari. U autobusu sa ekipom, svako sluša svoje. I bolje tako. Stojke se ponekad otme kontroli pa nas ubije sa nekim pesmama za koje niko nije čuo. Brzo ga prekinemo ili stavimo tampone u uši.

POROCI

Kada sam bio mlađi, sve sam probao. Bukvalno sve. I ništa mi se nije toliko svidelo da bi preraslo u porok. Čak ni cigarete. Što sam stariji i alkohol podnosim sve teže. Čitao sam Saletov intervju u ovoj istoj rubrici i potpuno se slažem sa njim. Nekada smo mogli do 5 ujutro pa pravo na trening. Sada se raspadam dva dana nakon burne noći. U ovim godinama bitan mi je svaki trening. I kada pijem, mora da postoji povod. Pijem zbog društva, a ne da bih se napio. Za razliku od Rusa kojima definitivno nije potreban razlog (smeh).

FILM

Tokom prvog mandata u Partizanu nisam izbijao iz bioskopa. Gledao sam sve i svašta. Sada sam po treći put postao otac i nemam više vremena za filmove. U Rusiji sam se samo jednom prevario i nikada više. Anđelinu Džoli koja govori ruski i možeš da svariš, ali kada čuješ ruskog Breda Pita, dođe ti da pobegneš iz sale"

VIC

Bio sam skoro sa Stojketom u jednoj emisiji i čuo sam mnogo dobrih viceva. Ali meni to brzo ispari iz glave. Imaš li ti neki novi? Mada, šta mi znači da čujem, kad ću odmah da ga zaboravim.

MODA

Kako sam stariji, sve više vodim računa. Kada pogledam neke svoje slike sa 20 godina, zapitam se da li sam to zaista ja. Ali, čovek se uči dok je živ. Promenio sam nekoliko sredina i svaka zemlja ima neki svoj stil. U Engleskoj svi dolaze sređeni na trening, dok je u Rusiji slično kao kod nas. Uglavnom su to neke sportske varijante. Dobro, jeste Mančester ozbiljniji klub, ali tamo sam imao i saigrače koji su diktirali trendove. Kada znaš da te na stadionu čekaju Ronaldo, Vidić, Gigs, Skols ili Ferdinand, moraš i ti da se picneš kako bi i u tom segmentu bio sa njima na istom nivou.

BES

Samo u slučaju nepravde na koju ne mogu da utičem. Kao protiv Herte u Bundesligi kada sam za 45 sekundi dobio dva žuta kartona. Prvi zbog prigovora, a drugi zbog oštrog starta. Uuuuu, koliko sam tada bio ljut na Gojka Kačara. On je prvi skočio na sudiju i iskukao moje isključenje. 'Pa zar i ti sine Brute'. Sav sam bes iskalio na Bohumu u prvoj utakmici posle suspenzije. Bila je to moja druga 'dopijeta' u Bundesligi posle one protiv Hanovera. Nikada prvi ne pokrećem svađu. Obično sam ja taj mirotvorac koji situaciju drži pod kontrolom. Kako na terenu, tako i u porodici.

KNJIGA

U poslednje vreme čitam samo sportsku literaturu. Oduševila me je Fergusonova autobiografija. Opisao je mnogo slučajeva koji su ostali nerazjašnjeni. Recimo onaj sukob u svlačionici sa Bekamom ili način na koji je tu generaciju '92 lansirao u svetsku orbitu. Čitajući knjigu, setio sam se nekih scena koje su i na moju karijeru imale presudan uticaj. Nisam se naigrao na Old Trafordu, ali ću tih godinu dana pamtiti dok sam živ. U Partizanu nisam znao šta je teretana, a tamo ti jedan Nemanja Vidić ili jedan Rajan Gigs objasne kako se čovek svakodnevno nadograđuje i usavršava. Da ne govorim o Ronaldu koji je pojam vrhunskog profesionalca. Ostaje zapisano da sam za Junajted debitovao zamenivši Portugalca na utakmici FA Kupa protiv Totenhema. Ferguson me je svaki dan zvao u svoju kancelariju i bodrio me da istrajem jer imam kvalitet. To vam ulije toliko samopouzdanje da jednostavno izginete na treningu kao da je reč o finalu Lige šampiona.

MEDIJI

Dok sam bio u Rusiji, visio sam isključivo na portalima. Ovde u Beogradu ne mogu da zamislim prvu jutarnju kafu bez pisane štampe. Uvek sam imao sjajnu saradnju sa medijima i ne vidim razloga da ne bude tako. Javna sam ličnost i to mi je u opisu posla. Uvek gledam da se javim na telefon, da sednemo i popričamo, jer nema razloga da ulazim u bilo kakav konflikt. Vi radite svoj posao, ja radim svoj. I to je normalno. Ne slažem se sa onima koji tvrde da Zvezda u poslednje vreme ima bolji tretman u medijima od Partizana. Ako ćemo pošteno, oni su prvi i zalužuju veću pažnju. Na nama je da to okrenemo i da im otmemo prostor u novinama. Pisalo se i o nama lepo kada smo pobedili Jang Bojs. Čak i da je to tačno, ne želim da trošim energiju na nebitnim stvarima. Na kraju prvenstva neće biti šampion onaj o kome se više pisalo, nego tim koji je na terenu zaslužio titulu.

NOVAC

Znate kako kažu napadači, 'hleb se zarađuje na prvoj stativi'. Svakako nije važniji od zdravlja, ali nam otvara mnoga vrata u životu. Trudio sam se da me ne iskvari tokom karijere. Roditelji su mi omogućili normalne uslove za odrastanje i uvek sam bio svestan odakle dolazim. Danas, ako mogu sebi nešto da priuštim, ne oklevam. Ali uvek u granicama normale jer znam koliko sam znoja prolio da bih došao do toliko novca. U Rusiji se zaista mnogo zarađuje. Ne samo od ugovora i premija. Tamo premiranja od strane drugih klubova nisu nikakva tajna. Kada se približi kraj sezone, ne zna se odakle pljušti veća lova. Sećam se meča sa Rubinom u poslednjem kolu. Zenit je već bio prvak, a nama je trebala pobeda za drugo mesto i direktan plasman u Ligu šampiona. Kada smo čuli za cifru, zavrtelo nam se u glavi. Ali vrtelo se i posle utakmice, jer zamisli, nismo pobedili. Što ne znači da neko drugi nije dobio 'bonus' da mi izgubimo. I tako u krug.

SEKS

Kada smo se opredelili za karijeru profesionalnog sportiste, prihvatili smo karantine kao normalnu pojavu. Njih ima svuda, osim u Engleskoj. Tamo nema izolacije kada se igra utakmica u večernjem terminu. Bar je tako bilo dok sam bio u Mančesteru. U CSKA smo imali praksu da nam supruge i devojke dolaze tokom zimskih priprema. Ali samo za onaj drugi deo, jer se tokom prvog toliko fizički istrošiš da nemaš snage ni da zaspiš, a kamoli da vodiš ljubav. To ne može da se poredi sa velikim turnirima poput Evropskog ili Svetskog prvenstva. Tada koncentracija mora da bude na maksimalnom nivou. Bio sam učesnik i jednog i drugog i ništa mi nije falilo zbog jednomesečne apstinencije. Svoje prvo iskustvo imao sam sa 17 godina. Ubi me sada ako se setima kada, gde i kako. Znam samo da sam drhtao od treme. One slatke treme. I apsolutno razumem Saleta Ilića koji kaže da mu je 'to' bilo teže od debija za Partizan.

...

Skoro je doktorka Spartaka iz Moskve Viktorija Gamejeva izjavila da seks nema isto dejstvo kod osoba različitog pola. Na sportistkinje utiče stimulativno, dok kod sportista ima potpuno suprotan efekat uoči velikih iskušenja. Dakle, bez vratolomija po krevetu uoči Večitog derbija. Da se ne dogodi isto što i sa Spartakom na Enfild roudu.

A u Rusiji, apstinencija nikome neće škoditi. Srbija se vratila u krem svetskog fudbala i željna je osvete za Nelspruit.

"Samo da budemo zdravi i odemo kompletni u Afri... Ups, kakvu bre Afriku. U Rusiju. Afrika mi i dalje u glavi. Ne mogu da prežalim onaj penal. Da ga je svirao u 90', ko zna dokle bismo dogurali. Sami smo krivi. Krasa je imao zicer na 0:0, pa Bane onu šansu... Šteta. Osećam da je došlo vreme za naplatu".

Samo je najasno kod koga će biti fiskalni račun. Srbija i dalje nema selektora.

"Žao mi je Muslina. Godinama smo imali maksimalno korektan odnos. Hvala mu što nas je odveo na Mondijal, ali sam ubeđen da su ljudi iz FSS doneli najbolju odluku za srpski fudbal. Oni valjda znaju šta rade i ko treba da nas vodi na Svetsko prvenstvo. Ko god da bude, može da računa na mene. Naravno, ukoliko proceni da mu se Zoran Tošić uklapa u koncepciju. Samo hrabro i bez kompleksa. Kakve veze ima što je Brazil sa nama u grupi. Imamo i mi naše Brazilce koji su stasali i preuzeli ulogu lidera u reprezentaciji".

I on je stasao. U tolikoj meri da Partizan bez njega ne liči na ozbiljnu ekipu. Brz oporavak, Bambi!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC