• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jazz Poesy Cabaret: Stiže album, i to kakav!

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Narednog petka u banjalučkom Domu omladine Jazz Poesy Cabaret održaće promociju svog prvog studijskog, multimedijalnog izdanja

Banjalučki muzičko-poetski sastav Jazz Poesy Cabaret postoji već nekoliko godina, a ovih dana, u velikom stilu, izdaje i svoj prvi studijski album - i to kao muzički CD, uz koji idu dvije knjige poezije i zbirka umjetničkih fotografija, pod nazivom "Ne pravdam se, već se ispovijedam".

Projekat Jazz Poesy Cabaret nastao je u banjalučkoj kultnoj kafani "Krajišnik" (kod babe Ruže), prije otprilike četiri godine, kada su svoje kreativne ideje udružili banjalučki muzičar i novinar Saša Berendika i samoproglašeni pjesnik, inače pravnik Nebojša Kuruzović.

Nakon opskurnih, ali obećavajućih kafanskih početaka, sastav uskoro dobija veliko "pojačanje" u vidu sjajnih banjalučkih džezera Combine Quartet, nakon čega počinju da održavaju koncerte na većim binama, širom RS i regiona, da bi prije dvije godine "potegli" čak i do Strazbura.

Energičnom svirkom, vanserijskom recitatorskim umijećem i sjajnim stihovima Jazz Poesy Cabaret svakim svojim nastupom uspijevaju da naprave odličnu atmosferu i razgale srca i duše brojne publike.

U petak 22. decembra u 19 časova u banjalučkom Domu mladih biće održana promocija njihovog prvog, multimedijalnog albuma, a to je prilika da uoči ovog interesantnog događaja popričamo sa glavnim akterima - Nebojšom Kuruzovićem i Sašom Berendikom.

Na početku razgovora za MONDO zamolili smo Nebojšu da nam kaže šta publika Doma omladine može da očekuje naredni petak.

"Pored svirke, publika će moći da vidi i nešto što sigurno ne može da se vidi u ovom dijelu Evrope, možda čak i šire. To je multimedijalni projekat, umjetnički mozaik sastavljen od tri djela - prvog albuma, zbirke poezije Saše Berendike i Nebojše Kuruzovića i izložbe fotografija Drage Veinovića, Janje Bjelić i Anje Milošević, nastale u fotoeksperimentu Jazz Poesy Cabaret.

Combine Quartet je uradio muzički 'odgovor' na stihove, a tri fotografa su doslovno imali zadatak da odgovore na to što čuju u trenutku dok izvodimo za njih koncert, tako da su oni u svoje fotografije utkali emocije, stihove i muziku. Sva tri elementa su povezana i sva tri elementa mogu da funkcionišu i odvojeno, a Željko Babić je uradio super dizajn kojim je uklopio te tri stvari.

Promociju će pratiti izložba fotografija koja će putovati i po drugim galerijama, uz svirku Jazz Poesy Cabareta, tako da je naš projekat na neki način sinergija različitih umjetnosti, koja im omogućava da se promovišu u nekim prostorima koji nisu klasični za njih", kaže Kuruzović.

Saša Berendika dodaje da će gosti u banjalučkom Domu omladine moći da vide i kratki film, tj. retrospektivu Jazz Poesyja, od početaka u kafani "Krajišnik", preko upoznavanja sa Combine Quartetom u Doboju i prvih svirki.

"Jelena Kojović Tepić govoriće o nastanku knjiga, pošto je ona selektovala i lektorisala tekstove. Moja knjiga trebalo je da bude objavljena prije deset godina, ali je tada to bilo skrajnuto, a sada je prilika da se to realizuje.

U pitanju je jedan od mogućih izbora pjesama koje sam radio unazad 20 godina. Neke od tih pjesama bi se trebale naći na nekim od budućih albuma Jazz Poesy Cabareta, pošto smo prvi album više posvetili tekstovima Nebojše Kuruzovića", priča nam Berendika.

Muzički materijal prvog albuma ovog banjalučkog sastava snimljen je u studiju RTRS-a, koji je i izdavač CD-a, a zbirke poezije objaviće izdavačka kuća Imprimatur. Projekat je realizovan u sklopu rada Centra za kreativni rad Dobri medo, a podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka.

Na kraju razgovora za MONDO, zamolili smo članova Jazz Poesyja da nam kažu koji su im naredni planovi.

"Na proljeće krećemo na mini turnejom po gradovima Republike Srpske, a tom turnejom ćemo obuhvatiti Trebinje, Foču, Višegrad, Dubicu, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Prijedor, i još neke gradove. Takođe, u pregovorima smo sa nekim festivalima, poput Nišvila, Sarajevske zime i Kustendorfa, ali o tom, po tom", kažu nam Nebojša i Saša.

Nema šta, želimo im puno sreće i svirki u budućnosti, i sa nestrpljenjem čekamo promociju prvog izdanja, narednog petka u Domu omladine!

...
Izvor: YouTube

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop