• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miroslav Đukić, otvoreno, o svemu!

Autor mondo.rs

Trener Partizana na kraju 2017. otvoreno o svemu punih sat vremena razgovarao s novinarima na stadionu u Humskoj ulici.

 Miroslav Đukić, otvoreno, o svemu! Izvor: MN PRESS

Miroslav Đukić u petak je na stadionu Partizana prvi put podvukao crtu od kada je prošlog leta seo na "vruću" klupu crno-belih.

Rezultat polugodišnjeg rada je obezbeđeno "proleće" u Ligi Evrope, prvo posle 13 godina, plasman u četvrtfinale Kupa, ali i posrtanje u borbi za šampionsku titulu sa Crvenom zvezdom.

"Parni valjak" na zimsku pauzu odlazi s devet bodova zaostatka za "večitim" rivalom.

"Igrali smo sre-da - nedelja, došlo je do zamora, možda je protivnik imao i veći fond igrača, verovatno smo umorniji i potrošeniji ulazili u te utakmice. Što se tiče samog procesa igre - nismo dostigli željeni nivo uigranosti, poseda, da budemo opasniji... Ima još prodora da napredujemo", počeo je Đukić razgovor s novinarima.

Partizanu je potrebno vreme.

"Imamo mi i dobre rezultate, nisu uopšte za bacanje. Možda Zvezda nije kiksnula nigde? Možda je u tome problem. Imaju jedan poraz i tri nerešene, dve sa nama. Možda kod kuće nismo odigrali dobro kao na strani, to možemo da popravimo. Potrebno je da se igračima slegne gradivo, da u drugom delu igramo mnogo tečniji fudbal."

Crno-belima je potrebna i sveža krv...

"Neki igrači će otići, doći će drugi s kojima ćemo da pojačamo konkurenciju. Sigurno da imamo više opcija..

Đukić je u finišu prvenstva kritikovao odbranu Partizana.

"Kad to činim, žalim se na odbrambeni sistem. Mi smo ekipa, kad ne branimo dobro, ne činimo to kao tim. U tom aspektu možemo i moramo mnogo da napredujemo. Real i Barsa mogu uvek da daju četiri, mi možemo da jurimo pobedu iz nule, prvo da vodimo računa da ne primimo gol. Zato, moramo da budemo čvrsti, stabilni, da iz toga tražite trijumf. Nisam nezadovoljan, defanzivci su odigrali dobro. Analizirajte igrače, dali su mnogo! Po brojevima, izuzev Sume, ostali su dali blizu maksimuma. Mnogi mogu mnogo više."

Izvor: MN PRESS


ĐUKIĆ O SUMI

Sejedubu Suma je stigao u Partizan kao najskuplje pojačanje u istoriji kluba i kao fudbaler koji je imao zadatak da zameni Leonarda. Od omalenog ofanzivnog veziste se mnogo više očekivalo za polusezonu.

"Gledao sam Viktoriju, dobra ekipa, ali šanse su podeljene, egal su. Biće to izjednačene utakmice."

 "Suma može i mora bolje kada prođe pripreme. Došao je totalno fizički nespreman, pokušavali smo da to popravimo, ali su ga dva puta zadesile povrede. Može mnogo više i mnogo bolje, polako počinje da shvata naše zahteve. Došao je iz Slovačke lige s mentalitetom da je manje - više igrač poteza. Kod nas mora da radi sa ekipom, ne može da živi od poteza. Vidite ga, kad igra, trenira: opušten tip, sve je to okej, do momenta, znate kako je to u fudbalu... Imao sam u ekipi Bebeta, postigne 20 golova u sezoni, ne trči, ali mi smo svesni da moramo da trčimo za njega, donosi nam premije..."

Suma, ipak, potezima ništa nije doprineo Partizanu, a od 20 postignutih golova je daleko.

"Suma, ne daješ mi golove, ne nameštaš, moraćeš da trčiš ko Radin, da obučeš kombinezon i radiš. Ako jednog dana počneš da daješ 20, trčaćemo mi. Mesi? Trči ko golman! Ali daje 60 po godini."

Da li kod Sume primećujete majstorstvo?

"Na svetu vidim dva majstora koji ne moraju da trče! Čujem igrače na terenu, kad neko uradi nešto, kako kažu bravo majstore, doktore fudbala, magistre... Ne čujem - bravo, radniče! Ovde se učaurilo da se živi od majstorstva... Ako želite da vas neko kupi iz Evrope, moraćete da radite, u nekom momentu se možda pojavi tvoja lucidnost. To sam pokušavao da objasnim malom Neci Mihajloviću. Na nekoj utakmici je 'bocnuo' loptu i svi su povikali - majstore, doktore. To je super, ali ti 90 minuta radiš, bez toga nema uspeha."

Danilo Pantić je to shvatio...

"Shvatio je i postao pravi igrač. Kažem mu: 'Panto, protiv Jang bojsa dohvatiće te onaj desni bek, jak je kao životinja, ubacuje se 90 minuta'. On odradi sve što sam mu rekao i u nekom minutu vrati loptu Ožegu kad je trebalo da šutira i svi kažu: kakva majstorska akcija. I to nam donese pobedu. Desni bek se na toj utakmici nije video, al' je protiv Dinama zgazio... Taj snimak nisam smeo ni da pustim... Pobedili smo utakmice bez Tošketa, Mareta, Sume, jer smo bili ekipa... U nekim momentima se zaboravimo. Nemamo naviku da ispunimo sve zadatke do kraja, jednostvano igrači nemaju tu naviku, disciplinu..."

Izvor: MN PRESS


"U FUDBALU JE NAJBITNIJE BITI RADNIK"

Miroslav Đukić kaže da je sve u igračkoj karijeri postigao radom.

"Igračima sebe dajem kao primer. Uspeo sam nešto u fudbalu, ali samo zato što sam bio radnik. Neki koji su bili daleko talentovaniji nisu postigli ni blizu koliko i ja. Kažu, uspeo je samo jer je radio, ko som... A za nekog: to je bio majstor. E, sad, što nije uspeo... Zanimljivo mi i u društvu tog što radi obezvredimo, a za prevaranta kažemo - namazan, inteligentan, sposoban."

Šef stručnog štaba Partizana hvali grupu igrača koju trenira i nada se da će posle priprema sve delovati mnogo bolje.

"Imamo divnu grupu, trenera, odriče se i ta ideja pije vodu. I u prvom mandatu u Partizanu šest meseci je bilo pakleno, dobijemo Zvezdu, izgubimo od Hajduka i Bežanije. Žalili smo što ne igra Tošić protiv Jang bojsa, ali pobedimo jer smo ekipa. Jedva sam ubedio Tavambu da mora da se vraća i da ispunjava zadatke u odbrani. Nije mogao da shvati da ima i takva zaduženja, jer on je napadač i njega treba da čuvaju, a ne on druge."

Everton?

"Primer je kako se radi, veliki profesionalac. Ima intenzitet koji nije normalan, čak ni u evropskim razmerama. Ta energija koju daje... nekad čak treba malo da ga sputavamo, da iskoriguje poziciju. Previše je nekad emotivan, ulazi u probleme."

Da li će ostati u Partizanu?

"Videćemo, za sada je naš igrač, tu je sa nama. Kao i sve u Partizanu - jedini izvor prihoda je prodaja igrača, to je neminovnost i to treba da gledamo kao normalnu stvar. Sigurno da želimo da ostane Everton, ali ako dođe neka primamljiva ponuda..."

Partizan će ove zime pokušati da na određene pozicije dovede kvalitetna pojačanja. Đukić bi voleo da to budu neki igrači koje je već trenirao u Humskoj, ali je, kako je sam istakao, pitanje koliko je realno da ih Partizan u narednom prelaznom roku angažuje.

"Rukavina je veoma interesantan igrač za nas, međutim veoma je teško da ostvarimo taj transfer. Igra u Viljarealu, iako nije prva opcija nije lako da ga dovedemo. Siguran, ozbiljan, znate šta bi nam sve doneo. Ali, doneli bi nam i Jovetić, Mesi takođe..."

Izvor: MN PRESS


Ivan Obradović?

"Obrad je isto dobar igrač, interesantan, naše dete, debitovao je kod mene. Ne znam koliko je realno da se vrati u Partizan."

Prošlog leta je u Partizanu bio buran prelazni rok...

"Bio je haos. Đurđevića smo imali za kvalifikacije, ali smo čekali da se proda. Oko Leonarda je bila špansa telenovela, danas ljubi dres, sutra odlazi... Pa su došli Suma, Tošić, Mitrović, koji nisu prošli pripreme. Nadam se da će ove zime da budu prave pripreme."

Slika je Đukiću daleko jasnija posle polusezone u Humskoj.

"Sad tačno znamo ko će šta da nam da. Neću da lutam, znam šta može Everton, Jevtović, Radin... Poznajem ekipu u dušu. Zima neće biti ni nalik letu. Razgovaramo sa upravom, pravimo spisak igrača koji bi trebalo da promene sredinu, koji bi mogli da se prodaju i koji ostaju i trebalo bi da budu okosnica tima. Biće ovo kontrolisani prelazni rok."

Da li u Superligi Srbije ima zanimljivih igrača za Partizan?

"Sigurno! Mnogo potcenjujemo našu ligu, ovde ima mnogo dobrih, zdravih igrača. Trebalo bi mnogo da radimo na marketingu. Nažalost, ti igrači u svojim klubovima nisu najvažnija karika, naprotiv, ne pitaju se ništa, u nekom su strahu - od navijača, uprave, trenera..."

Izvor: MN PRESS


"PRVI NE BIH DOŠAO NA DOMAĆU UTAKMICU"

Uslovi…

Đukić kaže da publika u Srbiji može da vidi kvalitetne i talentovane igrače, ali da su uslovi na većini stadiona ispod svakog nivoa.

"Mi smo sposobna, talentovana, fizički zdrava nacija, samo da stvorimo uslove, da imamo terene. Uđete u gradove, imate fenomenalne reflektore. U Šapcu sad odmah znam gde je Mačvin stadion! Bukvalno, igramo po livadama, samo treba krave da pasu, da ih sklonimo pola sata pre utakmie. Nemamo publike? Ja prvi ne bih došao, gde da dovedem dete, da pokisne, pa sve je otkriveno…

PARANOJA U SRPSKOM FUDBALU

Trener Partizana priča i o tome kako je za tri meseca počeo drugačije da razmišlja po nekim pitanjima.

"Došao sam pun energije u Srbiju i kad su mi za neke utakmice govorili da je nameštena, nisam verovao. Međutim, kad ste ovde tri meseca i sudija svirne faul, pošto ste pod paranojom, mislite - ovaj je kupljen. Napravili smo utisak da je sve prevara, prodaja, pa i nije tako. Treba da damo slobodu tim sudijama, možete da zamislite pod kakvim je pritiskom sudio Mažić? Lakše i mirnije sudi Juventus – Barselona, gde ga gleda ceo svet. Ovde ne može ništa da dobije, može samo da izgubi. Šta god da svirne, mi iz Partizana reći ćemo da je to Zvezdin sudija i - obrnuto. Da li da svirne penal? Kad je prineo pištaljku ustima, milion stvari mu je prošlo kroz glavu…"

Prisetio se Đukić i dešavanja pre utakmice u Kruševcu.

"Odlaganja nema! To smo videli u Kruševcu. Ogroman je pritisak kod tih ljudi... Kaže Mažić pre početka da dve trećine terena nije za igru, na jednoj trećini može da se igra. Vidite da ne sme da preuzme odgovornost, da postoji neko drugi... Pitam ga: 'Mažo, da li bi u Evropi odložio utakmicu? A, on mi odgovara: Pa, u Evropi nema takvih terena'. Ko je taj neko iznad, koga se mi plašimo? Pitate me posle meča da li sam zadovoljan. Šta mogu da vrednujem na toj utakmici? Samo zalaganje, dobro je da niko nije slomio nogu. Pa, da li nekoga interesuju fudbaleri? Moramo neke stvari da radimo radikalno."

Pandurović, Đukić, Stanojević i Spasić
Izvor: MN PRESS


Dan posle derbija telefon mu se usijao, ali ne zbog pitanja oko fudbala, već incidenata na tribinama.

"Juče mi se usijao španski telefon od poziva da komentarišem derbi, ali ne fudbal. Ne želim, deo sam fudbala, prelepe stvari sam doživeo u tom sportu, ostalo me ne zanima. Vaspitao sam sebe i porodicu preko fudbala, hoću da preko njega stvorimo zdrave odnose."

Đukić veruje da Partizan može do titule.

"Da, verujem u ekipu, klub, navijače, Partizan! Imamo snage da napravimo sve uslove da budemo prvaci. Naša je obaveza da se borimo za sve titule, naša je obaveza da se borimo za trofeje. Sa Zvezdom možemo da igramo bez problema, iako smo istrošeni i s manjim fondom igrača - možemo da stignemo bodovni zaostatak. Na derbi su došli daleko svežiji, uspeli smo da im pariramo. Devet bodova je mala razlika, zato što se to prepolovljava. Zvezda ima teži raspored, igra protiv ekipa iz gornjeg dela tabele. Kalendar je u sledećih osam utakmica nama na papiru lakši. Biće još mnogo borbe, u svim smo opicajama."

Đukić se nada da se od rukovanje trenera Partizana i Crvene zvezde više neće praviti senzacije…

"Kažu da nisam hteo da idem na zajedničku konferenciju za štampu!? Moja iskustva su da ne idem s protivnicima, dođete u neprijatnu situaciju. Svi mi posle utakmice imamo neko subjektivno viđenje, zašto bih dolazio u priliku da repliciram kolegi? Normalnije je da bude tako…"

Partizan je mnogo bodova izgubio kod kuće.

"To je pitanje koje moramo da rešimo. Gde se javlja problem? U igranju na punu odbranu, na protivnika koji je zatvoren. Nismo bili sposobni da to probijemo. Sa dovođenjem igrača i podizanjem kvaliteta utičete i na to: otvaranje i probijanje protivnika. Verovatno, to je i psihički problem - igramo s mnogo više tenzije, pritiska, igrači moraju toga da se oslobode, to ne vodi ničemu…"

Đukić kao šampion Srbije u maju 2018?

"Da zaslužimo..."

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC