Baka Stana sa Lauša napunila stotku!

Autor:

Stotinu punih, stotinu prvu gazi. Banjalučanka Stana Srdić, napunila je stotinu godina. Sve ratove je pregrmjela, nedaće prebrodila. A još je pokretna, razborita, i marljiva.

1
A- A A+

"Dosta sam radila. I zemlju. I kopala i orala, i sve sam radila. Sve sam radila što god sam mogla. Sada heklam, i pletem. I čitam novine. Ma mogu još, bole me ruke, ali mogu raditi", priča za Elta TV baka Stana, inače rodom iz okoline Bihaća, koju život nije mazio a životni putevi su ju na kraju doveli u Banjaluku.

Rodila je baka Stana desetoro djece. Tu su unuci i praunuci. Puna kuća. U oku joj suza radosnica. Priča o životu svom, nekada je sve lakše bilo zbori baka.

"Nekada je sve lako bilo. Nije mi bilo teško bila sam mlada, pa sam pjevala i radila. A sada više ne. Radim samo ono što mogu. I sada se ponekad može zapjevati", veli stogodišnja starica iz banjalučkog naselja Lauš.

Nije ovo mala stvar, veli nastariji sin Slavko. I on četrdeset šesto godište. Sve bi mu, reče, bilo potaman da je samo malo bliže.

"Da smo samo malo bliže ne bi bilo nikakvih problema. Ali danas je poseban dan. Evo baka je tu, kažem joj, dobro si mašala, da Bog da poživjela još bar deset godina, kaže ona meni nemoj toliko", kroz smijeh će sin Slavko.

Puno toga je baka Stana u životu prošla, kaže unuka Ranka Galić. Danas je osjećaj poseban. Ipak stoti rođendan je veliki događaj reče Ranka.

"Moja baka živi ovdje kod mame na Laušu. Živjela je u Petrovcu, pa izbjegla u Derventu, pa iz Dervente u Kotorsko, pa je došla ovdje. Rat je bio. Baka je pokretna, hekla, čita, nije senilna, koristi mobilni telefon. Ma sve. Moja djeca su tu, pošto su na fakultetu pa žive ovdje i pomognu, ako nešto zatreba. Uglavnom malo smo se danas okupili, u većem broju, ipak je ovo veliki događaj", reče unuka Ranka Galić.

I dok je rodbina stizala sa svih strana od Slovenije do Srbije, sjekla se rođendanska torta. Da se proslavi, onako kako baka Stana i zaslužuje. Puna kuća rodbine govori najbolje o tome. E pa, i u naše ime, sretan stoti rođendan baki Stani.

Ostale vijesti