MONDO BRIFING: Podstanari, Stanari i naoružana BiH

Autor:

Pročitajte pregled štampe za četvrtak 21. decembra...

0
A- A A+
brifing Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Podstanari najbolji biznis

Za tri mjeseca ove godine u Republici Srpskoj prodato je 40 odsto više novih stanova u odnosu na isto vrijeme 2016. godine, a znatno je povećana i prosječna kvadratura stana. Pokazali su ovo podaci republičkog zavoda RS, koji se odnose se na posljednja tri mjeseca tekuće godine. Osim kvadrature i broja stanova koja je znatno povećana, za 18 odsto povećana je i prosječna cijena prodatih stanova. „Mnogi se odlučuju da ulože novac u nekretnine, te iznajmljuju stanove i sigurno ostvare veći prihod nego što bi dobili od banke u kojoj ga čuvaju“, objašnjava za "EuroBlic" ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Najmlađa opština rekorder po plati

Uticaj jedne velike investicije na standard stanovništva pokazao se u praksi na primjeru izgradnje Termoelektrane „Stanari“ koja je Stanare, najmlađu opštinu u Srpskoj lansirala na čelo liste lokalnih zajednica po visini prosječne plate, piše današnji „Glas Srpske“. Prosječna plata u Stanarima iznosila je prošle godine 1.142 marke i gotovo je trostruko veća nego u Kupresu koji se sa 404 KM našao na začelju list .

Srebreničani i bez mesnice i bez pekare

Ni milionska donatorska sredstva, ni maksimalni napori međunarodne diplomatije u BiH, nisu mnogo pomogli građanima Srebrenice, bar ne onima koji u njoj zaista i žive. A njih je, prema tvrdnjama nadležnih, najviše 7.000, od 15.000 stanovnika koliko je zvaničnim popisom utvrđeno. O tome svedoče i sami građani Srebrenice, ali i siva privredna slika koju bilježimo ovih dana. Zanatske i trgovinske radnje u Srebrenici se zatvaraju, a mještani se uglavnom snabdijevaju u većim susjednim gradovima. Građani kažu da putuju u Sarajevo, Tuzlu i druge gradove, jer u Srebrenici nema izbora, a ni prodavnica, javlja RTRS.

Banjalučka osnovna škola uvodi video nadzor

Zbog sigurnosti djece tokom boravka na nastavi, ali i okupljanja oko škole, Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" u banjalučkom naselju Lazarevo dobiće video-nadzor do početka drugog polugodišta. Milenko Savičić, direktor škole, potvrdio je da će ova obrazovna ustanova u drugo polugodište ući obezbijeđena video-nadzorom. "Video-nadzor postavljamo zbog bezbjednosti, jer se često dešavaju okupljanja oko škole, ali i zbog bezbjednosti djece nižih razreda, jer u prvoj smjeni imamo dežurne učenike, a u drugoj smjeni nemamo nikoga", pojasnio je Savičić za „Nezavisne novine“.

Svaki 10. građanin BiH ima oružje po zakonu

U BiH registrovano je 341.324 komada oružja. Kako je Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja BiH izračunao, to znači da oko 10,4 odsto građana ima isprave o oružju, ili da svaki deseti građanin u BiH ima oružje po zakonu! „U Federaciji BiH prebrojali smo 168.548 komada oružja, u Republici Srpskoj 168.550, a u Brčko distriktu 4.226 komada. Od kantonalnih MUP, u Tuzlanskom kantonu je najveći broj legalno registrovanog oružja - 37.415 komada“, kaže Ermin Pešto, predsjedavajući ovog Koordinacionog odbora i zamenik ministra bezbednosti BiH, prenose „Večernje novosti“.

Tagovi:

Ostale vijesti