Talas #5: Od Njegoša do Jorgovanke

Ovih dana iz štampe je izašao peti broj vašeg i našeg omiljenog časopisa, posvećenog stvaraocima i stvaranju. Malo smo ga listali...

0
A- A A+
Talas Foto: Siniša Stanić/MONDO

Najnoviji broj Talasa otvaraju teški stihovi Njegoševe Luče Mikrokozme ("… mi smo luča tamom obuzeta"), a zatvaraju još teže strofe pjesme "Sloboda?" mlade banjalučke pjesnikinje Jorgovanke Tartuf, koja počinje stihovima "Ne volim vas, mrski ste mi, ko udarac u mali nožni prst..."

Ipak, unutar novog broja časopisa o stvaraocima i stvaranju, koji izdaje izdavačka kuća imprimatur, između mračnog Njegoša i još mračnije Jorgovanke :), nalazi se pregršet prilično funky i inspirativnih tekstova, a čak je i font korišten u ovom broju razigran i "fankičan", što je za svaku pohvalu.

Temat Talasa #5 je televizija, pa tako unutar korica lista možete pročitati odličan tekst o fenomenu televizije Jelene Kojović Tepić, o seriji "Tvin Piks" Monike Ponjavić, "Mućkama" Gorana Dakića, a Nebojša Krivokuća napisao je divan prilog o tome kako je televizija uticala na njega.

Mladi banjalučki režiser Saša Karanović donosi nam pravi manifest o tv Dnevniku, u kome je obznanio i objasnio da je Dnevnik "vladar svakog našeg narativa" kao i da je on "dramaturški i slikovno formiran medijum", zbog čega predlaže da se krene sa ironizacijom Dnevnika u "likovnom, grafičkom dramaturškom, video, filmskom, pa i muzičkom smislu..."

U Talasu možete pročitati i brojne druge tekstove nevezane za temat, koji jednostavno govore o o ljudima koji se trude da ovaj svijet učine boljim mjestom. Na naslovnoj strani ovog broja nalazi se ekipa UG "Most" iz Gradiške, koji su osnovali društveno preduzeće "FG Grupa" odgovorno za brend Funky Guerrilla, a Miloš Orlić je sa njima uradio odličan intervju.

Osim toga, u časopisu vas čeka priča o nevjerovatnim ženama koje vode Narodnu biblioteku Han Pijesak koji je radila Branka Gaković, kao i intervju sa slikarom i likovnim pedagogom Renatom Rakićem.

Sve u svemu, odlično, sjajno i nadasve osvježavajuće.

Tagovi:

Ostale vijesti