Djeca u paklu poroka i rata, skupoća u Srpskoj

Autor:

Mondo brifing za pretposljednji petak 2017. godine.

0
A- A A+
Mondo brifing Foto: Mondo/Željko Svitlica

  DJECA IZ BIH IŠLA U SIRIJU...

Prema podacima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), od izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku na tom području boravilo je ili još uvek boravi oko 280 državljana BiH.

Kako prenosi Klix broj se odnosi na osobe koje su učestvovale ili učestvuje u oružanim sukobima na tom ratištu, žene i djecu, kao i one koji su poginuli ili se vratili u BiH. Iz Ministarstva bezbjednosti BiH navode da su na području ove dvije zemlje krajem 2015. godine boravile ukupno 52 žene i oko 70 djece iz BiH.

Međutim, niko nema precizne i aktuelne podatke ili ih ne smije objaviti.

...DRUGA DJECA VRLO RANO POČINJU SA POROCIMA

U Srpskoj je drastično pomjerena starosna granica kad mladi počinju da puše, piju i konzumiraju drogu, piše EuroBlic.

Sad ima situacija da osnovci počinju da puše već u drugom, trećem, razredu osnovne.
Nimalo manje ne zabrinjava činjenica da su u registru narkomana i djeca od svega 11 godina, dok njihovi tek godinu-dvije stariji drugari zbog alkoholizma završavaju na ispiranju želuca.

U Instituciji ombudsmana za djecu RS naglašavaju da posljednja istraživanja pokazuju da je najmlađe dijete koje je koristilo imalo svega devet godina.

MINISTRI NEZAKONITO RADILI

Ministri uprave i lokalne samouprave i prosvjete i kulture na neustavan i nezakonit način donijeli su odluke o obračunu naknada za troškove zaposlenika u organima uprave, kulture i prosvjete, odlučio je Ustavni sud RS, pišu Nezavisne.

Naime, kad je riječ o Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, Uputstvo o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenih u organima uprave RS, kojeg je donijela ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, nije u saglasnosti s Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave RS.

"Osporavanim odredbama, naime, određeni su uslovi i način ostvarivanja naknade za troškove prevoza zaposlenih u organima uprave na način koji je u suprotnosti s relevantnim odredbama pomenutih zakona, čime je donosilac uputstva izašao iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja. Zbog toga su iste odredbe, prema ocjeni Ustavnog suda, u nesaglasnosti s ustavnom odredbom prema kojoj propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom", navedeno je u obrazloženju odluke.

Iz istih razloga, kako je navedeno, Ustavni sud je donio i odluku da dijelovi Uputstva o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenih u ustanovama obrazovanja i kulture RS, a koje je donio ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, nisu u saglasnosti s Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture.

KASTRO SE POVLAČI NAREDNE GODINE

Kubanski predsjednik Raul Kastro povući će se sa funkcije u aprilu 2018. godine, odmah nakon što najviše upravno tijelo izabere njegovog nasljednika, odlučeno je glasanjem u Nacionalnoj skupštini, prenose agencije.

Ova odluka znači da će Kastro (86) ostati na čelu države dva mjeseca duže nego što se očekivalo.

"Kada Nacionalna skupština bude konstituisana u aprilu, moj drugi i posljednji mandat na čelu države i vlade biće završen i Kuba će imati novog predsjednika", rekao je Kastro zatvarajući sjednicu parlamenta, prenio je AFP.

HLJEB NAJSKUPLJI U BANJALUCI, BRAŠNO U PRIJEDORU

Analiza Gradovi i opštine RS 2017", koju je sačinio Republički zavod za statistiku je pokazala da se prosječna cijena kod pojedinih proizvoda u gradovima RS razlikuje i po nekoliko maraka. Računica je pokazala da je kilogram pšeničnog bijelog brašna najjeftiniji u Banjaluci gdje košta 1,01 KM, a istu količinu će najviše platiti Prijedorčani kojima skuplje 36 feninga, piše Glas Srpske.

Bijeli hljeb od pšeničnog brašna najskuplji je u Banjaluci i košta 2,19, a najmanje košta Dobojlije gdje mu je prosječna cijena 1,90 KM.

Kokošija jaja su najjeftinija u Doboju gdje komad u prosjeku košta 0,18, a najskuplja u Prijedoru gdje cijena dostiže 0,30 KM po komadu. Prosječne cijene jestivog ulja su poprilično ujednačene u svim regijama i kreću se od 2,19 KM po litru u Banjaluci do 2,29 u Trebinju. Cijena litra mlijeka u tetrapaku najpovoljnija je u Banjaluci gdje iznosi 1,35, a najviša je u Trebinju i dostiže 1,73 KM.

Tjestenina je najskuplja u Semberiji gdje stanovnici za kilogram makarona moraju da izdvoje 3,25, najjeftinija u Doboju gdje košta 2,80 maraka.

Cijene mesa dosta se razlikuju od regije do regije, ali zavise i od toga da li je riječ o junetini, svinjetini, piletini... Tako će za kilogram teletine bez kostiju Banjalučani izdvojiti 21,49, a Dobojlije 17,69 maraka. U Banjaluci je najskuplja i piletina i košta u prosjeku 4,96 KM po kilogramu, a najjeftinija je u Prijedoru gdje je za kilogram potrebno dati 4,45 maraka. Junetina sa kostima je najpovoljnija u Istočnom Sarajevu gdje građani za kilogram izdvajaju 7,20, dok će za istu količinu Prijedorčani izdvojiti 9,67 maraka.

Slična situacija je i kada je riječ o pastrmki, a kilogram te ribe je najjeftiniji u Bijeljini gdje košta osam, dok Prijedorčani moraju platiti 9,78 KM.

Tagovi:

Ostale vijesti