Neočekivana posledica zajedničkog života

Autor:

Kada počnete da živite zajedno, budite spremni da kupite i novu odeću.

0
A- A A+

I to ne zato što vašoj staroj nešto fali, nego zato što će vam verovatno ubrzo biti mala. Novo istraživanje je pokazalo da se četvrtina žena ugoji kada počne da živi sa partnerom!

Neka ranija istraživanja su pokazala da duge veze često donose i višak kilograma jer parovi posle izvesnog vremena izlaske zamenjuju zajedničkih lenčarenjem.

"Dođi kod mene, spremićemo neku klopi, ušuškaćemo se i gledaćemo film?" - zvuči poznato, zar ne?

Međutim, sada je novo istraživanje pokazalo da četvrtina žena nabaci koji kilogram kada počne da živi sa partnerom. Razlog? Jedu više nezdrave hrane.

U istraživanju je učestvovalo oko 1.000 ljudi, 500 muškaraca i toliko žena, a ispostavilo se da je 27 odsto žena počelo da jede nezdravije otkako žive sa partnerom.

Ali, nije isto kada je reč o muškarcima - oko 73 odsto njih tek je malo promenilo svoju ishranu ili nije uopšte, otkako žive sa partnerkama. Štaviše, oko 40 odsto njih je reklo da partnerke pozitivno utiču na njih kada je reč o ishrani.

U čemu je onda fora, kako to da se samo žene goje? Hipnoterapeut tvrdi da to više ima veze sa osećajem sigurnosti, nego sa osećajem gladi.

"Kada osete da su se skrasile, osećaju se opuštenije. Taj osećaj opuštenosti može da se proširi i na druge aspekte života. Tako nakon zajedničkog useljenja postajemo sigurni u vezi, ponašanje nam je dosta opuštenije, kao i navike u ishrani. To može da se objasni time što se osećamo prijatno kada smo u vezi, uživamo u tom osećanju i osećamo se sigurn, a naše navike polako postaju rutina", kaže hipnoterapeut Dipti Trejt.

"Navike su samo izbori koje pravimo a da o tome zapravo mnogo i ne razmišljamo. Zato kada se osećamo prijatno jer se sve lepo ’složilo’, naš mozak se prebacuje na rutinu, često neprimetno. I to nije loša stvar jer, parovi koji nabace koji kilogram viška su opušteniji i srećniji", smatra ona. 

Ostale vijesti