"Na birou najviše menadžera s privatnih fakulteta"

Autor:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je bolonjski proces urušio sistem tradicionalnog obrazovanja. Dodik je naglasio da je sistem obrazovanja potpuno oskrnavljen i da je hitno potrebna javna debata o tome.

0
A- A A+
vučić, dodik, autoput, 9. januar, otvaranje Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba"Govorim najviše o visokom obrazovanju, gdje smo prihvatili ili smo morali prihvatiti bolonjski proces koji je urušio tradicionalno obrazovanje kod nas", rekao je Dodik sinoć, gostujući na Radio-televiziji Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, kad se tome doda nepotizam, propusti, da društvo nije sposobno da studenta generacije zaposli na fakultetu, naravno da tu ima mnogo nepravde.

"To ne podržavam i pokušavam da se borim protiv toga, ali da bih se izborio protiv toga onda mi treba saradnja sa univerzitetom i profesorima koji to isto tako hoće, a ne koji će reći šta javna vlast ima s tim, mi smo autonomna institucija", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske napomnje da na Birou za zapošljavanje nema nijednog elektroinženjera, građevinskog ili mašinskog inženjera, ali da je najviše onih koji su završili menadžmente, i to na privatnim fakultetima.

"Mi školujemo ljude koji nama ne trebaju", poručio je Dodik u emisiji u kojoj su mu pitanja postavljali ekonomisti, politikolozi i novinari među kojima je bio i urednik Monda Žarko Marković.

Rusija pomogla Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Rusija zemlja koja je pomogla Srpskoj zato što ima principijelan odnos prema međunarodnom pravu.

"Rusija je odbila da krši međunarodno pravo i time je nama pomogla. Pomogla je što nije dio samoproglašenog Savjeta za sprovođenje mira kojeg nema nigdje u Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Dodik, podsjetivši da PIK može da donosi odluke i izdaje kominike samo po osnovu konsenzusa kojeg nema, jer nemaju podršku Rusije.

On je naglasio da je Rusija pomogla Republici Srpskoj jer nije pristajala da bude dio onih koji ruši Dejtonski mirovni sporazum i pokriće samovolji visokog predstavnika koji ovdje upravlja i stvara protektorat.

Dodik je rekao da je na globalnom planu početak ove godine obilježio izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD koji je, kako je naveo, izašao sa pričom da je politika SAD nemiješanje u poslove drugih zemalja, ali da ima problem sa starom administracijom.

Najveći uspjeh mehanizam koordinacije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra najvećim uspjehom u ovoj godini to što je Srpska uspjela da se odupre tendencijama saveza stranaca i Bošnjaka-muslimana iz Sarajeva i njihovom konceptu centralizacije i da nametne suprotan koncept - mehanizam koordinacije.

"Taj koncept mehanizma koordinacije smatram jednim od najvećih političkih uspjeha u posljednjih godinu dana", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Srpska ovladala načinom odlučivanja, pravom i da zna da izrazi svoj stav uvijek kada je to potrebno u svakom pitanju bez obzira na to koliko je teško.

"Mislim da smo navikli one koji su neopravdano dugo prisutni ovdje, mislim na strance, na naš stil rada i da je Srpska, koja je uporno osporavana od stranaca koji su napravili savez sa Bošnjacima da razgrade BiH, koja je visoko decentralizovana zemlja i da izgrade unitarnu, potpuno centralizovanu zemlju, tome stala malo u kraj", rekao je Dodik.

Srpska može da živi bez BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Srpska može da živi i funkcioniše kao država bez BiH, ističući da je ključ svega održati snagu institucija Republike Srpske.

"Nijedan drugi dio BiH to ne može da funkcioniše, a ne može ni BiH bez međunarodnog tutorstva i upravljanja", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako neko želi BiH, u Republici Srpskoj nisu unaprijed protiv toga, ali je potrebno reformama regulisati nametnuta rješenja i vratiti se na ustavnu poziciju BiH.

"Mi nismo protiv takve BiH. U okviru BiH graditi što veći stepen samostalnosti. To je prihvatljiva politika za Republiku Srpsku, a ona se može graditi isključivo ako se vratimo onome što piše u Ustavu BiH i da poštujemo unutrašnji konsenzus o bilo kakvom dogovoru i promjenama", rekao je Dodik.

Ostale vijesti