Dodik od riječi, kriza, gondola i borba za pušenje

Autor:

U Mondo brifingu danas čitajte o sastanku Nermina Nikšića i Milorada Dodika, psima lutalicama, gondoli, Draganu Čoviću i banjalučkim ugostiteljima.

Dodik od riječi, kriza, gondola i borba za pušenje Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

NIKŠIĆ: DODIK JE ČOVJEK OD RIJEČI

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić tvrdi da je sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom uvijek imao dobru saradnju te da se lider SNSD prema njegovim riječima "pokazao kao čovjek koji drži do date riječi".

U intervjuu za EuroBlic Nikšić ističe da sa Dodikom nije razgovarao o izborima niti bilo kakvim koalicijama u da je s njim na sastanak išao da ga ''kao čovjeka upozna o tome šta će se dešavati i da SDP ima namjeru da u RS ozbiljno politički djeluje".

ČOVIĆ: GODINA KRIZE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da će iduća godina u Bosni i Hercegovini biti potpuno obilježena izbornom kampanjom i krizama, ali da je moguće da se u toj kampanji poklope određeni interesi pa da se neke stvari i odrade ubrzano.

"Najvažnije je da ćemo imati stabilnu fiskalnu 2018. godinu, jer će se budžeti usvojiti i njihovo punjenje će ići sasvim dobro. Nema danas niti jednog nivoa koji ima deficit i to je rezultat promišljenog sistemskog rada da su prihodi u budžetima u značajnom povećanju i mislim da će se taj trend nastaviti i u narednoj godini, što je dobro. A za sve drugo mislim da će se otvarati brojne krize, jer taktike kako dobiti naredne izbore zasnivaće se na tome kako usporiti vlast koja danas djeluje. Tako da i ono što nije pozicija postaće opozicija u svom djelovanju", izjavio je Čović u novogodišnjem intervjuu za Fenu.

UGOSTITELJI PROTIV ZABRANE PUŠENJA

Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske pokreće peticiju kojom od vlasti traži da se iz Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje izbrišu odredbe kojima se uvodi potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima.

Dok u Udruženju tvrde kako će ih zakon dovesti na ivicu propasti, iz resornog ministarstva poručuju kako nemaju razloga za brigu, jer osim zagađenja neće ništa izgubiti, pišu Nezavisne novine.

Izvor: YouTube

Ugostitelji svoje zahtjeve baziraju na istraživanjima javnog mnjenja koje, kako tvrdi, pokazuje da će promet u ugostiteljskim objektima opasti do 20 odsto. Takođe, kako su sračunali, kao rezultat toga, očekivani prosječni pad prihoda od PDV-a na nivou BiH iznosio bi oko 38 miliona KM, u poređenju sa 2016. godinom, a pad prometa u ugostiteljskim objektima doveo bi i do smanjenja broja zaposlenih u sektoru ugostiteljstva.

Iz Udruženja poručuju da je Austrija, punopravna članica Evropske unije, odlučila odustati od potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, koja je trebalo da stupi na snagu u januaru 2018.

PSI TERORIŠU BOŠKOVIĆE

Stanovnicima laktaškog sela Boškovići već nekoliko mjeseci veliku štetu čine psi lutalice koji kolju domaće životinje i siju strah među stanovništvom, piše EuroBlic.

Na udaru pasa lutalica najviše su ovce i kokoške, a ni ljudi nisu bezbjedni. Mještani kažu da su se obraćali i Azilu za pse u Banjaluci, opštini Laktaši i Komunalnoj policiji, ali da im je posljednja nada obraćanje medijima.

Vida Trivić iz Boškovića ispričala je da je njen muž Obrad prije dva mjeseca preminuo u pokušaju da odbrani ovce od pasa lutalica.

''Više nemamo izbora, ili ćemo morati da se naoružavamo, čuvamo straže i pucamo na pse, a kome zbog toga nije pravo neka dođe, pohvata ove krvoločne životinje i vodi ih gdje mu je volja'', kažu mještani.

PALE: PRVA GONDOLA U BIH

U ski centru Ravna planina na Palama juče je svečano puštena u rad prva gondola ili kabinska žičara u BiH. Kapacitet gondole je 2.200 skijaša na sat, a ima ukupno 18 kabina i 19. kao kontrolna, a kapacitet jedne je 10 skijaša ili putnika, objavila je N1.

Kako je istakao Veljko Golijanin, direktor centra, namjera je da gondola bude u funkciji cijele godine, a ne samo za vrijeme sezone skijanja. U vansezonskom periodu služit će za panoramsko razgledanje.

"Riječ je o gondoli prema Jahorini i prvoj ove vrste u BiH, kakvu imaju velika svjetska skijališta", rekla je portparol Ski-centra "Ravna Planina" Borislava Purković.

Instalacija je postavljena u podnožju Ravne planine. Prva faza izgradnje gondole koštala je 30 miliona KM, a osim gondole, izgrađeno je i sedam i po kilometara novih ski-staza. Druga faza podrazumijeva izgradnju gondole prema vrhu Ogorjelica na Jahorini. Cijena povratne karte za gondolu iznosi pet KM koja je jedinstvena i važiće tokom cijele godine.

Tagovi:

Ostale vijesti