Ne, nije tačno da na birou nema inžinjera

Ima ih, i to više od 300. Na evidenciji nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje RS zaključno sa 30.11. bila su 122 diplomirana inžinjera elektrotehnike, 143 diplomirana mašinska inžinjera i 80 diplomiranih građevinskih inžinjera.

Ne, nije tačno da na birou nema inžinjera Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Potvrđeno je to Mondu iz Zavoda za zapošljavanje.

Odgovarajući na pitanja novinara, politikologa i ekonomista sinoć u emisiji RTRS-a, predsjednik Srpske Milorad Dodik, govoreći o stanju u obrazovanju, izjavio je da Republika Srpska "školuje ljude koji joj ne trebaju".

"Na Birou za zapošljavanje nema nijednog elektroinženjera, građevinskog ili mašinskog inženjera, a najviše je onih koji su završili menadžmente, i to na privatnim fakultetima", rekao je Dodik.

Dodik Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Njegove riječi izazvale su niz komentara po društvenim mrežama, a više građana tvrdilo je da ta informacija o inžinjerima nije tačna i da lično poznaju one koji su na birou.

Iz Zavoda za zapošljavanje potvrđeno nam je da je zaključno sa 30. novembrom u evidenciji nezaposlenih evidentirano ukupno 12.858 lica sa visokom stručnom spremom. U tom okviru, najviše je evidentirano finansijskih radnika i diplomiranih ekonomista i to 3.200, zatim 1.696 diplomiranih pravnika te 699 profesora razredne nastave.

Dodik: Na birou najviše menadžera s privatnih fakulteta

Ostale vijesti