Crna magija, banjalučki aerodrom i "after masaža"

Autor:

Najinteresantnije teme iz štampe i drugih medija čitajte u brifingu za četvrtak, 28. decembar.

0
A- A A+
brifing Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Šta se nudi u internet oglasima

U pokušaju da da u ovim teškim vremenima nešto zarade, građani BiH preko oglasa prodaju bukvalno sve i svašta, a ponekad samo da bi došli do koje marke, u bescenje nude sav svoj "imetak".

Međutim, pored standardne ponude kućnih aparata, raznih mašina, sportske opreme, nakita, garderobe i slično, u oglasima se sve češće mogu pronaći i prilično bizarne robe i usluge, piše "Euro Blic". Tako je trenutno aktivan oglas u kojem "moćna i vidovita žena" poručuje da skida crnu magiju, dok je dan građanin nudi stari hljeb u vrećama, po cijeni od tri KM.

Vjerovatno zato što nije kreditno sposoban i što mu očigledno gori pod nogama, jedan čovjek se oglasio da traži pozajmicu od 1.000 KM. "Novac tražim za godinu dana, vraćam 1.500 KM, garancija kuća ili auto", navodi se u oglasu.

Zanimljivo je da na internet oglašivačima često osvane i objava u kojoj građani demonstriraju nezadovoljstvo sistemom, prije svega nemogućnosšću da pronađu posao. Tako je, ne tako davno, jedan fakultetski obrazovan stanovnik Srpske postavio oglas da prodaje diplomu, uz pojašnjenje da, kad je riječ o zamjeni, u obzir dolaze samo drva i ugalj. Ima i onih koji prodaju, bubreg, dušu ili ljubav, ali do sada nije zabilježen slučaj kupovine ove "robe".

Jeftiniji pozivi od 1. januara

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH dala je saglasnost “Telekomu Srpske”, “BH telekomu” i “Hrvatskim telekomunikacijama” da od 1. januara smanje cijene poziva prema brojevima mobilnih mreža drugih operatera u BiH i terminiranja nacionalnih poziva u mobilne mreže.

“Telekom Srpske” je cijene usluga u fiksnoj telefoniji u nacionalnom telefonskom saobraćaju (pozivi prema ostalim mrežama u BiH) smanjio sa 0,25 KM po minutu na 0,243 KM po minutu bez PDV-a, saopšteno je iz RAK-a.

“BH Telekom” je cijene poziva prema brojevima mobilnih mreža drugih operatera u BiH za korisnike tarifnih paketa “Bizfon 30”, “ISDN BRA fon osam” i “ISDN BRA bizfon 20” smanjio sa 0,25 KM po minutu na 0,243 KM po minutu bez PDV-a.

Za korisnike tarifnih paketa “BH telekoma” – “Bizfon 50”, “ISDN BRA fon 23” i “ISDN BRA bizfon 50” cijene su smanjene sa 0,225 KM po minutu na 0,219 KM po minutu bez PDV-a.

Što se tiče operatora Hrvatske telekomunikacije, mijenja se cijena poziva prema drugim mobilnim mrežama. Za pripejd usluge i javne telefonske govornice cijena poziva smanjuje se sa 0,25 KM po minutu na 0,236 KM po minutu bez PDV-a.

Banjaluka: Kargo centar zjapi prazan

Nakon što je Turska prestala da prevozi svježe goveđe meso sa banjalučkog aerodroma za Tursku, kargo centar na aerodromu zjapi prazan.

Podsjećanja radi, Uprava Aerodroma je tokom posla s Turcima procijenila da treba investirati u kargo saobraćaj, te su od ukupno sedam miliona maraka investicionog zajma za kargo biznis izdvojili dva miliona.

U međuvremenu, Turci su se povukli čim je EU dozvolila transport kopnenim putem preko svoje teritorije, a u Banjaluci je ostala još jedna investicija sa neizvjesnim izgledima za uspjeh.

Na Aerodromu su, pak, i dalje uvjereni da Banjaluka može postati značajan kargo centar, te da je pretpostavka da se to desi investiranje u infrastrukturu za teretni saobraćaj, pišu "Nezavisne novine".

"Željeli bismo se pozicionirati kao značajan kargo centar u regionu i šire, te mislimo da postoji realna osnova za takve pretpostavke, prvenstveno zbog dobre strateške pozicije našeg aerodroma", kažu u Upravi Aerodroma.

Tvrde da će nova uprava, na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Duškom Kovačevićem, uz podršku relevantnih institucija povezati Banjaluku s kargo avio-kompanijama i komercijalnim avio-kompanijama koje bi mogle imati interes za saradnju sa banjalučkim aerodromom.

Omer Kulić, ekspert za vazdušni saobraćaj, smatra da nijedan aerodrom u BiH nema šanse da osnuje kargo centar koji bi bio rentabilan.

"Bojim se da su to bačene pare. Vi da biste imali kargo centar koji ima smisla - to mora biti roba koja se nikako ne može prevesti kopnenim putem, koji je značajno jeftiniji. Jedina roba koju iz BiH ima smisla prevoziti vazdušnim putem je oružje naše namjenske industrije, međutim to su toliko male količine da se jednostavno ne isplati ulagati u kargo centre", kaže Kulić.

Masirao koleginicu u kancelariji, a sada zajedno slažu robu

Umjesto udobne kancelarije sada svaki dan na posao idu u skladište da pretovaraju i slažu zaplijenjenu robu. To je epilog afere „masaže” u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Troje radnika vraćeni su na posao, ali su zbog masiranja na radnom mjestu degradirani, a drugostepena komisija im je i smanjila plate. Polugola službenica sa fotografije i maser – u skladištu će raditi naredne dvije godine. Onaj koji je fotografisao masiranje – godinu dana, piše ATV.

U centralnom skladištu Uprave za indirektno oporezivanje, kao što vidite, zabranjen je ulazak za nezaposlene. Odnedavno, na ovom mjestu zaposleni su svi akteri afere „masiranje”. Službenik koji je masirao trenutno je na radnom mjestu, ali nisu htjeli pred kamere.

Dvoje od troje kažnjenih su na godišnjem odmoru. Zbog sporne fotografije koja je na internetu osvanula u martu prošle godine kancelarijsku varijantu oblačenja zamijenili su radnim kombinezonima.

"Radilo se prije toga o određenim kancelarijskim poslovima. Dakle, to su bili poslovi sa srednjom stručnom spremom kancelarijskog tipa. U ovom trenutku se radi o poslovima slaganja robe", navodi Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Fotografije polugole službenice koju masira kolega tokom radnog vremena i to u Centralnoj kanceraliji u Banjaluci objavljene su u martu ove godine. Odmah nakon toga uslijedila je istraga Uprave za indirektno oporezivanje a ubrzo i suspenzija za sve učesnike.

Tagovi:

Ostale vijesti