MONDO brifing: Novi revizor i prirodni resursi RS

Autor:

Mondo brifing za posljednji petak 2017. godine.

0
A- A A+
brifing Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Radukić najbliži fotelji glavnog revizora RS

Na konkurs za izbor glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora pristiglo je osam prijava, a prema nezvaničnim informacijama - najbliži fotelji je sadašnji v.d. glavnog revizora Jovo Radukić.

Prijave na konkurs biće otvorene najvjerovatnije odmah nakon proslave Dana Republike, a nakon toga biće obavljeni intervjui s kandidatima koji ispunjavaju uslove za tu poziciju.

"Odlučili smo da to ostavimo za poslije Božića. Još ne znamo ko se sve prijavio za tu poziciju, jer na kovertama sa dokumentacijom i prijavom nisu ispisana imena pošiljalaca", rekao je Nedeljko Milaković, poslanik SP-a i član Komisije za izbor glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora Republike Srpske, pišu "Nezavisne novine".

U nezvaničnim razgovorima, poslanici, ali i pojedini članovi Komisije, kažu da još niko nije govorio o konkretnim imenima, ali da će vjerovatno Radukić ostati na toj funkciji s obzirom na to da je već započeo neke poslove u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora, te da početkom godine kreće i posao revizije i izrade revizorskih izvještaja za 2017. godinu.

"Kada se otvore koverte i obave intervjui, Komisija pravi listu najuspješnijih kandidata i šalje je predsjedniku Republike Srpske, koji predlaže imenovanje glavnog revizora i njegovog zamjenika", rekao je Radovan Vuković, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine RS.

Apsurd: Sve zaduženiji uprkos prirodnim resursima

Rijetko koja zemloja može da se pohvali s toliko raznovrsnih i bogatih prirodnih resursa kao Republika Srpska, odnsno BiH. Uprkos tome, građani su siromašni, vlast održava sistem u životu sa velikim zaduženjima i sve većim nametima, piše "Euro Blic" u današnjem broju.

Upravljanje prirodnim resursima zapravo je svedeno na stranačko upravljanje preduzećima koje je zaduženo za određene oblasti. Po pravilu su ta preduzeća u milionskim gubicima, a razlog leži u lošem rukovođenju i prekomjernom broju zaposlenih. Tako da bi odgvoor zašto smo siromašni iako smo na papiru bogati, mogao biti baš u načinu upravljanja resursima.

"Javna preduzeća treba da budu nosioci razvoja, a ne nosioci gubitka", ocijenio je nedavno predsjednik Fiskalnog savjeta RS Milenko Krajišnik.

Činjenica je da zvanična statistika već godinama bilježi da sve više šume sječemo, a sve manje pošumljavamo. Isto tako, sve više vode za piće uvozimo, a manje je proizvodimo i izvozimo. Sve više strani investitori ulažu u elektroenergetskas postrojenja u Srpskoj, a na štetu naše "Elektroprivrede".

Čedomir Crnogorac, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, ocjenjuje da smo ispustili priliku da kontrolišemo naše resurse "na kojima nam mnogi zavide". "Očigledno je da nismo tome dorasli. Privatizacija nas je podobro ošamutila, još nismo nokautirani. Ako ne dođemo pameti, i to će se desiti", smatra on.

Neizvjesno potpisivanje memoranduma sa evropskom agencijom

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će dati saglasnost za promjenu adrese zajedničke kontakt grupe sa Kancelarijom evropske policije, ali da se u memorandumu sa Evropolom ne može pominjati Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Lukač je reagovao nakon što je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio da memorandum sa Kancelarijom evropske policije - Evropol o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke u BiH neće biti potpisan zbog uslovljavanja policijskih agencija koja su političkog karaktera.

On je naveo da predstavnicima MUP-a Republike Srpske nije bilo prihvatljivo da adresa, odnosno sjedište kontakt tačke bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, sa obrazloženjem da je Direkcija "u svakom smislu sporna".

"Nije sporna saglasnost za promjenu adrese, koja treba da bude na adresi na kojoj se nalazi Direkcija za koordinaciju polocijskih tijela. Međutim, mi ne prihvatamo da se u tom sporazumu pominje Direkcija jer zajednička kontakt tačka neće biti u sastavu Direkcije", rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je sa Evropolom ranije potpisan operativni sporazum u kojem piše da je adresa koja će biti zajednička kontakt tačka za saradnju sa Evropolom Ministarstvo bezbjednosti BiH.

"Sada imamo priču da u Ministarstvu bezbjednosti nemaju dovoljno prostora, nemaju dvije ili tri kancelarije da bi ta zajednička kontakt tačka radila na toj adresi", naveo je Lukač.

On je dodao da ne može da dozvoli da se mijenja operativni sporazum.

"Na sastanku sa ministrom bezbjednosti Draganom Mektićem dogovoreno je da potpišemo sporazum u kojem za sada ostaje adresa Ministarstva bezbjednosti koja je navedena i u operativnom sporazumu, a da se nakon toga zatraži mišljenje od svih potpisnica sporazuma za promjenu adrese", objasnio je Lukač.

BiH se uključuje u zaštitu šišmiša

Savjet ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora za pristupanje Bosne i Hercegovine Sporazumu o zaštiti šišmiša u Evropi (EUROBATS), kojem je do sada pristupilo 36 evropskih država.

"Pristupanjem ovom sporazumu Bosna i Hercegovina će se uključiti u međunarodni sistem zaštite ugroženih vrsta šišmiša i njihovih staništa u želji da očuva registrovane vrste u BiH", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema nedavnim istraživanjima u BiH postoji oko 30 vrsta šišmiša.

Stručnjaci ističu da se važnost šišmiša ogleda u njihovoj ishrani. Šišmiši u BiH hrane se isključivo insektima i to onim štetnim. Zbog toga imaju veliki značaj za regulaciju velikog broja letećih insekata.

Tagovi:

Ostale vijesti