• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"FIFA stavila glavu u pijesak zbog Rusije"

Autor mondo.rs

Uzbunjivač iz Moskve poziva Svjetsku fudbalsku federaciju da reaguje, ali reakcije i dalje nema.


Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) nije pokušavala da kontaktira ruskog uzbunjivača Griorija Rodčenkova povodom informacija o tome koliko je fudbalera uključeno u doping program uoči Svjetskog prvenstva narednog ljeta u Rusiji.

"Rodčenkov ima informacije o tome koliko je fudbalera uključeno u državni doping program", rekao je advokat Džim Volden.

Bivši direktor laboratorija u Moskvi i Sočiju Rodčenkov je postao uzbunjivač nakon što je priznao da je nadgledao uništavanje oko 8.000 doping rezultata. Svjetska antidoping agencija (WADA) uspjela je da pronađe oko 3.000 uzoraka, od kojih 154 od fudbalera.

Ponovljeni testovi pokazali su da nije bilo pozitivnih rezultata, ali će biti poslati na forenzičku analizu, kako bi se otkrilo da li je bilo manipulacije uzorcima, uključujući i ogrebotine koje bi mogle da dokažu da li su bočice otvarane na nedozvoljen način kako bi se zamijenio ili ispraznio urin.

Pojedini članovi ruske reprezentacije sa Svjetskog prvenstva 2014. godine su među 34 fudbalera koje WADA sumnjiči za doping. Ako bi Fifa istražila Rodčenkove navode to bi moglo da baci veliku sjenku na domaćina Mundijala 2018. godine.

Zamjenik ruskog premijera Vitalij Mutko podnio je ostavku ove sedmice na mjesto predsjednika Fudbalskog saveza Rusije i organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva zbog optužbi da je nadgledao i pomagao sistemski doping ruskih sportista. Mutko je u više navrata negirao optužbe i žalio se na doživotnu suspenziju sa Olimpijskih igara.

"Rodčenkov je imao informacije da će ruski fudbaleri biti zaštićeni specifičnom metodologijom", naveo je Volden. Poslije objavljivanja informacija Rodčenkov sada živi i krije se u SAD i pomaže u istragama.

On je preko svog advokata tražio da forenzičko testiranje uzoraka fudbalera bude prioritet i da FIFA  prihvati ponude za pomoć u tome. "Fifa je stavila glavu u pijesak. Znaju da postojim, to nije tajna. Imaju moj kontakt telefon. Izabrali su da ga ne iskoriste", naveo je Volden.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC