• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piraterija i torenti u 2018: Pet velikih promena

Autor mondo.rs

Jedan od najpoznatijih torent sajtova sastavio je listu promena, koje nas očekuju na torent tržištu, koje je već pretrpelo velike promene tokom 2017.

 Piraterija i torenti u 2018: Pet velikih promena Izvor: Promo/MONDO portal.

TorrentFreak već je mnoge iznenadio listom Top 50 najtraženijih torenata u 2017 - nema softvera, programa, nema igara, samo filmovi. I dok je jasno zašto Holivud cvili, nije najjasnije kako se tako drastično promenio „ukus“ torent publike, koja očigledno više ne traga za besplatnim softverom i igrama, iako znamo da je Denuvo, ozloglašena gejming zaštita, potpuno probijena i da su od nje čak odustali i najveći studiji.

No, nećemo se ovog puta baviti razlozima prethodno pomenutog „problema“, nego trendovima, koji se predviđaju za torente tokom 2018. godine. TorrentFreak je sastavio novu listu, koja će vas svakako interesovati, ukoliko preuzimate torente na bilo koji način.

Pet torent trendova za 2018. godinu:

- Holivud će se razgoropaditi: Ovo je bilo očekivano da se desi čak i tokom 2017. godine, nakon što je Holivud uspeo da se izbori sa Kodi softverom i proizvođačima dodataka (softverskih), kojima je zabranjen rad sa Kodi programom. Nakon što je Holivud sudskim putem izdejstvovao zabranu postojanja i korišćenja „add on“ Kodi dodataka vreme je da se obruč dodatno stisne na sve servise slične Kodi-ju, a koji su omogućavali da se strimuje ilegalan blokbaster sadržaj kroz inače legalne dodatke.

- Piratski sajtovi će vas koristiti za rudarenje: Vi njima resurse svojih računara, oni vama piratske sadržaje. Otprilike tako će se dešavati tokom 2018. godine. S obzirom na to da najveći broj internet pirata samo uzima od piratskih i torent sajtova, ne ostavljajući donacije ili ne klikćući na reklame, takvi sajtovi su našli nov način zarade - kopanje kriptovaluta pomoću računara korisnika. To dokazano radi The Pirate Bay, a radiće ga i sve veći broj torent i piratskih sajtova. I mnogi korisnici svesno pristaju na to. Kakva je situacija kod vas?

- Zaključavanje muzike na YouTube sajtu: Veliki muzički izdavači odavno se žale da im svojina nije dovoljno zaštićena i da je korisnici preuzimaju pomoću različitih programa kad god požele. Tokom 2018. godine to bi moglo da se promeni, jer je YouTube najavio direktniju borbu protiv „MPS grebera“, korisnika za koje se primeti da ih koriste i drugih načina nelegalnog pretvaranja video sadržaja u audio. Još uvek nema podataka o tome kako će to YouTube da zabrani, ali neki alat namenjen tome vrlo verovatno ćemo videti tokom ove godine.

- Piratski sajtovi uvode direktan striming: Nemojte preuzimati sadržaj sa torent sajtova, gledajte ga direktno, poput Netflix, Amazon Prime ili nekog drugog servisa. Koliko će ovaj vid „konzumacije“ torent sadržaja biti uspešan ostaje nam da vidimo, ali je veliki broj vodećih torent sajtova objavio da će u nekom trenutku preći na striming kvalitetnog video sadržaja (ilegalnog, naravno).

- Modernizacija torent sajtova: Tokom 2018. pretraga torenata postaće bolja i brža, a umrežavanjem najvećih sajtova kroz jedan sistem za pretragu, o kojem se priča već neko vreme, omogućiće precizniju i relevantniju pretragu sadržaja i odabir najkvalitetnijeg sadržaja. Modernizacija sajta već je najavljena, uz ozbiljnu reorganizaciju, i za The Pirate Bay, koji puni 15 godina.

Šta biste vi voleli da vidite na torent sajtovima u 2018?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS