• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve više kredita - duplo veća zarada banaka

Autor mondo.ba

Sedam banaka u Srpskoj, za devet mjeseci prošle godine imalo je 86 miliona maraka čiste zarade, što je skoro duplo više nego u istom periodu 2016.

Ekonomisti kažu da bankari itekako imaju razloga da zadovoljno trljaju ruke, jer je, za takvu statistiku, zaslužno nekoliko faktora. Od različitih naknada odlično zarađuju, a na ruku im idu i kamate. Još veći saveznik bankama bila je Vlada Srpske, i to baš zbog kredita.

Ono što sigurno s jedne strane zabrinjava, s druge strane raduje bankare jeste rast kreditnog zaduženja javnog sektora, države, putem obveznica, trezorskih zapisa, direktnih plasmana, i tu sigurno leži jedna od činjenica da dolazi do povećanja kamatonosnih prihoda same banke”, navodi Srđan Šuput, ekonomista, piše ATV.

Kreditno zaduženje je poraslo za pet odsto. Kredite najviše traže građani, i oni su, uglavnom, potrošački, za svakodnevne životne potrebe od vraćanja dugova do plaćanja računa. Na drugom mjestu su preduzeća. Krediti privrednika najčešće nisu namijenjeni za pokretanje ili ulaganje u proizvodnju, već za refinansiranje postojećih dugova, kažu stručnjaci.

Ipak, nije dobro to što građani i dalje dominiraju sa zajmovima.

Kad se tome doda i zaduženje javnog sektora, još uvijek su građani uzeli više kredita neko praktično cjelokupno naša privreda se zadužila. Ono što isto pada u oči je podatak da je prosječna visina kamate 6,24 odsto, i pored toga što je ove godine pala za nekih 0,6 posto, i dalje je to visoka kamata”, navodi Rade Šegrt, ekonomista udruženje SWOT.

Uporedo sa zaduženjem, konstantno rastu i depoziti, koji su, za prvih devet mjeseci prošle godine dostigli 5,6 milijardi maraka. Ponovo prednjače građani, koji u bankama čuvaju više od dvije milijarde i osamsto hiljada maraka 187 miliona više nego u 2016. Razlog jednostavan – nemaju gdje s parama, kažu ekonomisti.

Zato što nemamo poslovnu klimu dobru za investiranje, oni taj novac rađe drže u bankama nego da ulaze u bilo kakav poslovni aranžman. Tako da smo u jednom apsurdu”, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Sve u svemu, može se reći da su bankari imali odličnu godinu, pogotovo zato što je skoro duplo više novca zaradilo sedam banaka. Samo jedna našla se u minusu i to za oko pola miliona maraka, navodi ATV.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE