Zašto nam i zimi treba zaštitna krema

Autor:

Svi znamo da nam je krema sa zaštitnim faktorom potrebna leti, kad sunce peče, ali gotovo niko od nas je ne koristi zimi. Trebalo bi, a evo i zašto.

0
A- A A+

Dermatolozi objašnjavaju da to što je hladno, ne znači da koža nije izložena ultravioletnim zracima koji mogu da uzrokuju rak i ubrzaju pojavu bora.

Naime, zimi je manje UVB zraka, koji uzrokuju opekotine od sunca i rak kože, ali nije značajno manje UVA zraka, koji su krivci za ubrzano starenje i tamne fleke na koži.

Ukoliko ima snega, reflektovana svetlost može da bude štetna kao otprilike 80 odsto sunčeve svetlosti leti. Zato dermatolozi kažu da je potrebno da čak i zimi koristimo kremu sa zaštitnim faktorom 30 i da je nanosimo svaka dva sata ako smo duže vreme napolju.

"Jako je važno da koristite zaštitnu kremu cele godine jer ultravioletno zračenje koje uzrokuje opekotine od sunca, rak kože, starenje kože, dospeva do kože i zimi", kaže dermatolog dr Šari Lipner.

"Najvažnije je da nanesete kremu na lice jer je ono zimi najizloženije. Ako nosite vuneni džemper, nema potrebe da na taj deo tela nanosite kremu jer je tu koža dovoljno zaštićena".

I nije dovoljno da kremu nanesete samo jednom, pa da budete mirni ceo dan.

"Ako ste duže napolju ili pored prozora, trebalo bi da nanosite kremu svaka dva sata. Jak vetar, sneg i znoj skidaju kremu i povećavaju šanse za oštećenja kože".

Kada je reč o zaštitnim faktorima, dr Lipner kaže da ne bi trebalo koristiti faktor niži od 30, čak ni zimi.

"SPF meri samo UVB zaštitu, ali ne i UVA. Dobro pročitajte deklaraciju i tražite kremu koja štiti od oba tipa UV zračenja", savetuje dermatolog.

Ostale vijesti