• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompjuteri će usporiti zbog greške stare 20 godina

Autor mondo.rs

Gotovo svi svetski mediji izveštavaju o ogromnim propustima u arhitekturi čipova, koji se u PC, serverskoj i mobilnoj industriji koriste već 20 godina! Microsoft primoran da reaguje.

Veliki propust u dizajnu i izradi Intel i drugih čipova ugrožava gotovo svaki PC, laptop, tablet, telefon i server proizveden u poslednje dve decenije i izlaže ga riziku da uspori pri radu i za 30 odsto, što je „samo propratni efekat“ velikog sigurnosnog propusta, objašnjava Business Insider.

The Verge je, pozivajući se na ZDNet i New York Times, objavio da se radi o propustu koji ugrožava ne samo IT, nego i mobilnu industriju, objašnjavajući da se radi, zapravo, o dva propusta, nazvana “Meltdown” i “Spectre”. Prema objavljenim izveštajima propusti se vezuju za iskorišćenje greške memorije procesora, što omogućava napadaču da dođe do gotovo svih podataka u računaru, na serveru ili u mobilnom telefonu. Prema ovom sajtu ugroženi su vlasnici Windows, Linux i macOS sistema, bez izuzetka, a na sajtu posvećenom ovim propustima navodi se da je „verovatno svaki računar ugrožen“.

Frka i zbog druge PC greške, proverite svoj računar!

Šuškalo se o ovome pred kraj 2017. godine, ali niko sa sigurnošću nije mogao da potvrdi njihovo postojanje, što sad nije upitno. Nažalost, mogućnost da su istim problemom pogođeni i AMD i ARM čipovi je gotovo izvesna, navodi The Next Web, ali se to još uvek detaljno istražuje. AMD je odmah negirao bilo kakve propuste, ali je Google uspešno izveo napad i na neke od AMD čipova, tvrdi The Verge u istom članku.

Android telefoni i uređaji zasnovani na ChromeOS sistemu su, takođe, podložni napadu, potvrdila je kompanije Google. Zakrpa za Android se čeka i biće isporučena putem Google sigurnosnog sistema za Nexus i Pixel telefone, kao i putem sigurnosnih zakrpa proizvođača, koje niti su česte niti su potvrđene, tako da će veliki broj telefona zauvek ostati ranjiv na ovaj napad. Ukoliko je vlasnicima uređaja to neka uteha, Google tvrdi da je napad teško izvodljiv (ali moguć) na mnogim Android uređajima. Što se ChromeOS sistema tiče, zakrpa se očekuje 23. januara.

Intel je u zvaničnom saopštenju naveo da su propustu izloženi „različiti tipovi uređaja, različitih proizvođača“, potvrđujući postojanje velikog problema tek krajem 3. januara.

Kompanija Microsoft je morala već da reaguje i izdata je sigurnosna hitna zakrpa za sve Windows 10 uređaje, uz napomenu da će nove zakrpe uslediti uskoro. Apple još uvek nije komentarisao brojne medijske zahteve o statusu njegovih računara u vezi sa napadom i nije poznato kad će se oglasiti.

Nažalost, zakrpe će doći, makar u početku s visokom cenom - kompjuteri će usporiti i do 30 odsto, ali je mogućnost ostavljanja računara izloženog riziku daleko teža varijanta. IT stručnjaci smatraju da će nakon reorganizacije softvera u doglednom periodu biti rešen problem usporenih računara.

U odvojenom članku The Verge sajta, navodi se da Skylake Intel procesori i noviji neće osetiti značajnija usporenja sistema, dok će svi ostali imati pad performansi, usled potrebne promene drajvera, firmvera procesora i Windows ažuriranja. U narednim danima znaće se tačno koliko će koja mašina usporiti, u odnosu na to koju generaciju procesora koristi. Takođe, sigurnosna zakrpa će se automatski promeniti na sve Windows 10 računare, dok će Windows 8, Windows 8.1, Windows Vista i Windows 7 korisnici moći da je primene tek sledećeg četvrtka (11. januara).

Objavljeno je da će i gotovo svi antivirus softveri morati da prilagode svoje aplikacije i softver novonastaloj situaciji, pa očekujte značajna ažuriranja i s te strane.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS